Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader i sjukfrånvaro

/
  • – Om två skulle bryta benet här skulle det bli kaos här, säger Janne Wåhlander.

Stora skillnader i sjuktalen mellan kommens olika förvaltningar.

Annons

Trots att omsorgsförvaltningen aktivt arbetar för att sänka sjukfrånvaron är det ändå personalen på samhällsutveckling som är friskast.

– Omsorg har många anställda och tunga arbetssysslor så det är inte konstigt att sjukfrånvaron är högre där, säger Stig Olson förvaltningschef på samhällsutvecklingsförvaltningen.

Den genomsnittliga sjukfrånvaron för de tre första kvartalen förra året låg, för hela kommunen på 6,3 procent. Men skillnaden mellan de olika förvaltningarna var stor. Lägst sjukfrånvaro hade kommunledningskontoret på 2,8 procent tätt följt av samhällsutvecklingsförvaltningen på 3,6 procent, utbildningsförvaltningen på fem procent och omsorgsförvaltningen hade högst genomsnittligt sjuktal på 7,8 procent.

Janne Wåhlander, maskinförare på gatuenheten, en del av samhällsutvecklingsförvaltningen, har en enkel förklaring till varför de har låg sjukfrånvaro just där.

– Vi är en tight grupp och ställer alltid upp för varandra, säger han.

Är någon sjuk hjälper resten av killarna till att täcka upp för denne men det händer också att killarna tagit sig till jobbet trots att de känt sig dåliga.

– Och halvsjuk har man i alla fall varit på jobbet för kompisarna, säger Janne Wåhlander.

Mer läsning

Annons