Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor risk för hot och våld i socialtjänsten

Våld och hot är ett relativt vanligt inslag i vardagen för en socialsekreterare i Ljusdal. Nio av tio i landet känner att det finns en överhängande risk att bli fysiskt eller psykiskt misshandlade.
– Det lever vi ständigt med, säger Thomas Renshammar, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen i Ljusdals kommun.

Annons

Det är fackförbundet SSR som står bakom en ny undersökning som inte bara visar på en ständig hotbild utan även att hotet mot socialsekreterarna tycks öka i landet. Två av tio tillfrågade anser att hotbilden ökade det senaste året.

– Det är ett dilemma, men det bästa vi kan göra är att inte tysta ned problemen utan föra en kontinuerlig dialog med socialsekreterarna, och annan personal för den delen, om säkerhetsaspekterna.

Socialsekreterare har breda arbetsuppgifter och många av dem kan leda till pressade situationer. En av de svåraste situationerna är när socialsekreteraren tvingas ta barn från deras föräldrar.

– Du kan ju tänka dig själv hur det skulle vara. Därför är det alltid två som åker ut till familjer eller enstaka individer, berättar avdelningschef Renshammar.

Mer läsning

Annons