Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor oro över (S)-inblandning i Seko-affären: Kräver alla kort på bordet

/
  • Örjan Fridner var fram till denna vecka inte medveten om att Socialdemokraterna i Ljusdal är andelsägare i Ljusdals folketshusförening.

Efter upptäckten att Ljusdals folketshusförening har lånat pengar av Seko-klubben till en renovering är oron stor hos Socialdemokraterna i Ljusdal. Ordföranden var inte ens medveten om att partiet var andelsägare i föreningen. Saken ska nu diskuteras på ett extra verkställande utskott.

Annons

– Ingen av oss i VU (verkställande utskottet) har förstått att vi sitter i en lokal där Seko-pengar har använts. Dessutom vet vi ju inte i nuläget om det är svarta eller vita pengar. Jag menar att det finns ett moraliskt dilemma som är mycket stort, säger Örjan Fridner, ordförande för Socialdemokraterna i Ljusdal.

Ännu värre menar Örjan Fridner det är att han fram till det här avslöjandet var övertygad om att Socialdemokraterna inte var andelsägare i folketshusföreningen. Det fick han reda på via helahälsingland.se i veckan.

– Här har jag i två-tre månader trott att vi endast och uteslutande är hyresgäster. Det är klart att jag känner mig väldigt överraskad. Om vi har andelar ska ju partiet årligen utse ombud till årsstämman och vi skulle vara med och påverka vilka som sitter i styrelsen och ledningen för folketshusföreningen.

Den nya informationen ställer situationen i ett helt annat ljus, menar Örjan Fridner.

– Då är naturligtvis saken ännu mer allvarlig, om de har använt Seko-pengarna. Då är frågan vilka som sitter i styrelsen och tagit det beslutet. Jag har varit ordförande i fem år och trott att de sköter det själva och har utgått från fullt förtroende hela tiden. Och nu får jag reda på i tidningen att man inte tar så stort allvar på det här med jäv.

Situationen kommer att diskuteras på ett extrainkallat verkställande utskott under söndagseftermiddagen.

– Det här blir ett jätteviktigt VU-möte. Vi kommer att kräva alla kort på bordet vad gäller folketshusföreningen. Om vi har andelar sitter vi ju med juridiskt och ekonomiskt ansvar över vad folketshusföreningen gör. Då kan det finnas en länk mellan Socialdemokraterna, folketshusföreningen och försvunna Seko-pengar.

Före detta socialdemokratiska kommunalrådet Roland Bäckman ansåg i en tidigare intervju att det inte fanns något problem eller jävsituation med folketshusföreningens affärer med Seko-klubben och dess företag Exvia AB.

Detta vill Örjan Fridner inte uttala sig om.

– Jag kommenterar inte Roland Bäckmans syn på jävsfrågan. Däremot ska jag meddela min uppfattning till VU.

Mer läsning

Annons