Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor fara för gräsbränder

/
  • Det är stor risk för gräsbränder nu och räddningstjänsten i Ljusdal vill uppmana de kommuninvånare som ändå väljer att elda trädgårdsavfall och fjolårsgräs att vara försiktiga.

Det är stor fara för gräsbränder just nu och allmänheten uppmanas att vara försiktig vid eldande av trädgårdsavfall och fjolårsgräs.

Annons

När snön smälter och fjolårsgräset kommer fram torkar det fort. Men det är inte alltid folk tar med det torra underlaget i beräkningen när de planerar för att elda gammalt gräs och trädgårdsavfall.

– Folk saknar många gånger respekt och kunskap. Och många tänker nog; det händer inte mig. Men det räcker med en vindpust och att det flyger iväg några gnistor som får fäste i det torra gräset så kan det gå illa, säger Olle Björk på räddningstjänsten i Ljusdal.

Olle Björk är Ljusdals befäl i beredskap den här veckan, och han befarar att de närmaste dagarna kommer att bli hektiska för räddningstjänsten. Och han vill nu uppmana folk att tänka till innan de väljer att elda.

– Löv bör man undvika att elda, det börjar bara pyra och ryka och är till obehag. Men ris och grenar kan man elda. Och måste man absolut elda fjolårsgräset ska man ha bra utrustning som riktiga stålräfsor, tillgång till vatten och tänka på att börja elda mot vinden.

Mer läsning

Annons