Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för glödlampan

/

Den första september införs förbud mot import av matta glödlampor som nu ska ersättas med lågenergilampor. I Ljusdal märks ännu ingen större skillnad i efterfrågan.

Annons

Från och med den första september i år ska användningen av de energikrävande glödlamporna börja fasas ut, ett förslag som röstats igenom av EU-kommissionen.

På Elbutiken i Ljusdal har man ännu inte sett att kunderna börjat bunkra upp med glödlampor.

– Än så länge är det ju den ljusa årstiden och det är nog inte så många som börjat tänka på det, säger Leif Karlsson, butiksanställd.

På Elbutiken har man ännu inte märkt någon större efterfrågan på glödlampor och inte heller på de lågenergilampor som kommer att vara ett av alternativen. Men Leif Karlsson tror ändå att det kommer att uppstå en del frågor hos kunderna när glödlamporna successivt kommer att försvinna ur sortimentet.

– Många undrar hur man ska få plats, lågenergilamporna är ju större än glödlampor. Men där ser vi en ständig utveckling, säger han.

Utfasningen av glödlampor gäller till en början matta glödlampor och klara lampor i 100 watt. År för år kommer man sedan att fasa ut användningen av glödlampor för att sedan helt ersätta dem med andra alternativ.

 

Mer läsning

Annons