Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöldgods för 20 kronor kilot

Jaktskyttebanorna i Hybo och i Nor har under veckan haft påhälsning av tjuvar. Troligen är det natten mot onsdag som de båda banorna haft inbrott. I båda fallen är det i skjutbodarna som tjuvarna tagit sig in.

Annons

Från båda ställena försvann det bland annat tomhylsor, ett tusental i Norbanans fall, ett par hundra från Hybo.

– Men värst är att de bryter sönder, säger Bror Bylund som ansvarar för skjutbanan i Hybo. Jag har fått lägga ner säkert tre timmars arbete på att laga där de klippt av en järnstång och sedan brutit lös hänglåset och fästena till det.

– Men vi har haft inbrott förr, så vi har lärt oss att lämna det lilla fönstret inne i boden öppet. Det är av isolerglas för att man ska kunna sitta i ena halvan medan någon skjuter i den andra, och det glaset är lite dyrare. Men om fönstret får stå på glänt när vi inte är där så behöver de ju åtminstone inte bryta sönder det.

Tjuvarna hade mycket riktigt låtit fönstret vara helt när de kröp igenom och det för att inne i förrådsdelen plocka på sig några läskburkar och lite öronproppar. Från skjutbanan i Nor hade de dessutom fått med sig en gammal kaffepanna, efter att ha brutit sönder hänglåset på den boden. Men troligen var det tomhylsorna som var målet för stölderna. Mässingen i dem betingar cirka 20 kronor kilot i skrothandlarvärlden.

– Vi brukar få ungefär 400 kronor när vi säljer hylsor efter en hel säsong, så de kan inte få många ören för de där vi hade där nu. Vi skjuter där tre gånger i veckan och jag brukar tömma hinken varje vecka, just med tanke på såna här inbrott.

Mer läsning

Annons