Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödet till anhöriga ska bli bättre

/
  • Elving Bolin, Inga-Lill Wall och Ann-Britt Ekh var tre av de anhörigvårdarna som deltog på nätverksträffen.

Tre av fyra vårdgivare i Sverige är anhöriga till den sjuka.
Trots detta saknas ofta rätt stöd till anhörigvårdarna, som lätt känner sig utsatta och ensamma.
Ett nationellt nätverk, där Ljusdal finns representerat, ska lösa problemet.

Annons

En gång i månaden träffas det nybildade nätverket. Under tisdagseftermiddagen var det dags för det tredje i ordningen i Anhörigcenters lokaler i Färila och på plats fanns bland andra en anhörigkonsulent, en biståndshandläggare och en enhetschef. Men viktigast av allt – flertalet anhörigvårdare. Syftet med träffarna är att få olika tips på vad just anhörigvårdare behöver och efterfrågar. Fokus låg på onsdagen på hur vårdgivarna ska få uttryck för sina önskemål och vilka hinder som står i vägen.

– Det här nätverket är en utveckling i rätt riktning. Jag får lära mig exakt vad de anhöriga behöver hjälp med och det här ett utmärkt forum att göra det. Sen är det roligt att det finns ett sådant intresse att delta, säger Elin Jonsson, anhörigkonsulent och samordnare i nätverket.

Varje vecka tas ett nytt ämne upp och anteckningar förs från mötet. Anteckningar som sedan kan jämförs med vad andra grupper runt om i Sverige anser i samma frågor. Sista mötet hålls i november och efter det sammanställs resultaten från samtliga grupper i landet. På så sätt ska kommunerna få en samlad bild av var resurser bör läggas för att underlätta för vårdgivarna.

Mer läsning

Annons