Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statens tillskottger inget extra till Ljusdal

Enligt finansdepartementet får Ljusdals kommun inför svåra 2010 ett tillskott av staten motsvarande 10,1 miljoner kronor och 7,2 miljoner per år 2011 och 2012.
– Men Konjunkturinstitutets dystra prognoser gör att det inte blir något extra för kommunen, säger kommunens ekonomichef Nicklas Bremefors.

Annons

Enligt Nicklas Bremefors beräkningar är det fortfarande omkring 40 miljoner kronor som måste sparas in 2010 för Ljusdals kommuns del.

– Förutom de redan tuffa prognoserna för skatteunderlagets tillväxt kommer Konjunkturinstitutets beräkningar som för oss innebär ytterligare omkring 9 miljoner kronor som försvinner. Och det är nästan samma pengar som vi väntas få av staten i vårpropositionen, säger Nicklas Bremefors.

Och sista ordet är inte sagt.

– Sveriges Kommuner och Landsting kommer i slutet av denna månad med en ny skatteunderlagsprognos. Sedan gäller det för verksamheterna att hålla ramarna under 2009 för att inte ytterligare försvåra budgetläget inför 2010, säger Nicklas Bremefors.

Nicklas Bremefors har ännu inte bilden helt klar för hur kommunens ekonomi såg ut vid det senaste månadsskiftet.

– Men en blick rakt in i burken (datorn, tidningens anmärkning) visar på ett överskott på 8 miljoner kronor, i fjol var det 10 miljoner vid samma tidpunkt. Så det ser väl hyfsat ut. Men då ska man komma ihåg att omsorgsnämnden måste ligga bra till nu eftersom semesterperioden med alla vikarier blir tung när det gäller ekonomin. Sedan får barn- och utbildningsnämnden inte ha lika kostsam höst som i fjol, säger Nicklas Bremefors.

Kommunalrådet Sören Görgård (C) anser att regeringens satsning på kommunerna är välkommen.

– Utan dessa pengar hade det sett ännu värre ut och kommunerna får mer än landstingen den här gången.

Kommunalrådskollegan Marit Holmstrand (S) är mer kritisk och hade hoppats på mer penar för att rädda fler offentliga jobb.

 

Mer läsning

Annons