Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Start av sågen stor apparat

/
  • Vid återstarten av sågen behövs först råvara, så måste mottagningen fungera och virkesmätningen. Sedan blir det dags att börja såga, konstaterar platschefen.

När folk ska återanställas vid Färilasågen så utgår man ifrån de las-listor som upprättades vid uppsägningarna. – Vi kommer inte att behöva ta in folk utifrån, säger platschefen Leif Andersson.

Annons

Enligt lag så måste ett företag återanställda uppsagda i nio månader efter sista anställningsdagen. Så alla de 70 som fick sluta på Färilasågen finns på de turordningslistor som ligger till grund för återanställningarna.

– Vi kommer att tillfråga de tidigare anställda i första hand. Men det är inte alldeles säkert att vi kan följa listorna till punkt och pricka. Vi måste se på kompetens och behov i den nya organisationen, säger Leif Andersson.

När Färilasågen startas igen ska den köras i något som kallas förlängt enkelskift, vilket innebär tio timmars arbetsdag fyra dagar i veckan. Man är ledig en vardag i veckan, förutom helgerna.

– Det innebär att man behöver vara mer flexibel än tidigare. Alla ska kunna vara lediga, men det ska ändå alltid finnas folk som kan jobba på den arbetsplatsen.

Inför starten behöver de först och främst få fram råvara, så entreprenörer och personal, konstaterar Leif Andersson.

Mer läsning

Annons