Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stålfarfar" siktar på världsrekord – har hemligt ess i rockärmen

Efter den stora dramatiken under förra årets upplaga av Årsunda Speed Weekend är motorcykeln nu reparerad och Örjan "Stålfarfar" Jonsson siktar på världsrekord när tävlingen körs igen i februari.
Han har dessutom ett ess i rockärmen.

Annons

När Örjan "Stålfarfar" Jonsson förra året tävlade i Årsunda Speed Weekend kunde det ha gått riktigt illa.

– Jag körde ett provåk först för att prova isen för det hade börjat bli varmt och lite blött på isen. Det blev ett skapligt åk, säger Örjan och fortsätter:

– Men ett par hundra meter före mål så rusade varvstoppen på motorn upp på max, 12 500 varv och sen small det bara.

Läs mer: Trots dramatik – "Stålfarfar" svensk mästare

Det visade sig att det hade varit en upphöjning i isen som gjorde att bakhjulet lyfte. När det sedan greppade i isen igen så slets däcket av.

– Det small ungefär som en dynamitsmäll och jag hängde som ett snöre i styret, rätt upp i luften. På något konstigt vis lyckades jag bromsa upp den på framhjulet. Man hinner just inte tänka så mycket när man kommer upp i de där farterna, när det går över 300 kilometer i timmen, men jag lyckades ta mig över mållinjen.

Åket blev registrerat som tävlingsåk – och blev dessutom det nya svenska rekordet.

Motorcykeln blev det mest bara skrot av och nu, när Årsunda Speed Weekend står runt hörnet igen, är den nästan helt färdig, efter ytterligare ett bakslag som innebar ett behov av en ny motor.

Men nu är det alltså ett världsrekord som "Stålfarfar" vill åt.

– Det har aldrig gått så bra för mig som det gjorde år 2015, säger han och berättar att han i år fyller 73 år och hoppas att trenden ska hålla i sig.

Se också: 300 kilometer i timmen med "Stålfarfar"

– Jag siktar på världsrekordet och det ska jag ta. Fungerar det bara med bakdäcket, vilket jag tror, då nyper jag det.

Planen är att slå till direkt i första åket, medan isen fortfarande är slät och fin.

Motorcykeln har "Stålfarfar" gjort i ordning med hjälp av dragracing-konkurrenten och vännen Andreas Ramkvist. Det senaste är att de bytt ut den trasiga motorn mot en ny, med mycket drag i. De har också tillsammans kommit fram till ett hemligt vapen i jakten på världsrekordet. 72-åringen kommer att prova någonting helt nytt när det kommer till bakdäcket.

De tror nämligen att bakdäcket är nyckeln till framgång. Det är svårt att få dem att hålla för trycket som det innebär att åka på spikdäck.

Men de kommer inte att avslöja sin hemlighet förrän det är för sent för konkurrenterna att ta efter.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning