Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SRD vill ha prova-på-jobb för unga

Socialradikala demokraterna (SRD) kräver i två motioner att dels ett lokalt arbetsmarknadsråd inrättas i Ljusdals kommun, dels att ett projekt för prova-på-arbete med inriktning på ungdomar 20-25 år startas.

Annons

I Ljusdals kommun har tidigare ett lokalt arbetsmarknadsråd funnits. Genom omorganisation hos Arbetsförmedlingen har verksamheten centraliserats och det nu verksamma arbetsmarknadsrådet omfattar de tre kommunerna i norra Hälsingland.

Den lokala kunskapen för att förändra arbetsmarknaden och ge invånarna en möjlighet att bo och verka i kommunen finns inom kommunen, skriver SRD.

Ett sådant råd bör enligt SRD bestå av att representanter för Närljus, Arbetsförmedlingen, skolan, näringslivet, arbetsstagare och politiker.

I en annan motion föreslår SRD att Ljusdals kommun startar ett projekt för att ge ungdomar i åldrarna 20-25 år chansen att prova på ett arbete under ett halvår. Hälften av tiden ska utgöras av praktik och den andra halvan av anställning. Tanken bakom motionen är inte att ungdomarna ska få jobb efter avslutad provperiod, utan att ungdomarna ska få en inblick i vilka jobb som finns inom kommunen, prova på jobb och få referenser för att motiveras att utbilda sig vidare. Prova-på-jobben borde finans inom omsorg, utbildning och samhällsförvaltning, enligt SRD.

Mer läsning

Annons