Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SRD kallar till möteom samlingsstyre

Samlingsstyre – kan det vara något för Ljusdals kommun?
Det vill det lokala partiet Socialradikala Demokraterna utreda och kallar därför övriga partier till ett möte nästa vecka.

Annons

– Jag har ännu inte datum fastlagt utan vill rådgöra med min styrelse. Men i stort sett alla partier som var med på kommunstyrelsemötet på torsdagen var positiva till en träff, säger Leif Hansen, ordförande för SRD.

Leif Hansen är ålderspresident i kommunfullmäktige och den som ska kalla till det möte 1 november som ska välja nytt fullmäktigepresidium (ordförande och två vice ordförande) och valberedning.

– När vi har en så spretig politisk situation i Ljusdal med nio partier i kommunfullmäktige kan det finnas en poäng i att diskutera samlingsstyre i stället för någon bräcklig majoritet. Men vi bjuder inte in till mötet för att utöva påtryckning, utan ser några andra någon annan modell går det också att diskutera, säger Leif Hansen.

Leif Hansen ser tre modeller för att styra en kommun. Han liknar den nuvarande med S och C i Ljusdal för kartell. Sedan finns det en "lindrigare" variant som kallas valteknisk samverkan och så det samlingsstyre som han förespråkar.

Parallellt med talet om samlingsstyre pågår sedvanlig sondering mellan partierna för att skapa majoritet och oppositionsblock. Detta har även SRD berörts av.

Mer läsning

Annons