Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprängning orsakade skalvet

/
  • Det var en rejäl salva som gick i berget i torsdags. Den stora mängden sten nedanför bergkanten vittnar om omfattningen.

Nu kan teorin om ett jordskalv i byarna kring Bodasjön i torsdags avskrivas. Det var en sprängning på Skriksviksklacken, som fortplantade sig i marken och rejält skakade om boende kring sjön.

Annons

På torsdagseftermiddagen i förra veckan skakade husen i byarna kring Bodasjön i Järvsö i sina grunder, fönsterrutor skallrade och tak vibrerade av de tryckvågor som gick genom marken.

Mångas första tanke var att det rörde sig om ett jordskalv.

Vid den aktuella tiden på torsdagen pågick sprängningar i en bergtäkt på Skriksviksklacken.

Vid bergtäkten har man sprängt vid ett 20-tal tillfällen tidigare, men ingen har fått sådana konsekvenser som torsdagens sprängning.

En företrädare för det företag som sköter sprängningarna vid bergtäkten säger till LjP att det med 99,9 procents säkerhet är speciella markförhållanden, svåra att förutse, som orsakat spridningen av tryckvågor över stora avstånd.

– När man borrar i berg kan man träffa på sprickor och slag som sträcker sig genom marken. Troligen är det som inträffat i det här fallet, säger han.

Mer läsning

Annons