Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande berättarkväll på Svedbovallen

/
  • Cecilia Bruce underhöll med spännande sägner om fäbodlivet förr i tiden.
  • Nicko med mamma Lina Larsson från Delsbo hade en skön kväll på Svedbovallen.
  • Anita och Håkan Carlstedt från Hudiksvall var två av besökarna på berättarkvällen.
  • Cecilia Bruce visar sin fina fäbodklädsel från 1800-talet för Märit Andersson, som har hand om Svedbovallen denna sommar.
  • Luise Rube från Tyskland pluggar svensk folksång och ska prova på fäbodlivet några veckor.
  • Det var gott med lite fika i pausen.

Mystiska vittror, blodtörstiga björnar och lömska luffare. Ja, fäbodflickorna kunde råka ut för både det ena och det andra under sina somrar i skogen. Cecilia Bruce bjöd på en rad sägner och skrönor från fäbodvallarna under berättarkvällen på Svedbovallen.

Annons

Många berättelser från fäbodarna har kommit till under åren, och några av dessa fick besökarna höra i måndags. En handlade om en skogjänta (som kvinnorna på fäbodvallarna kallades för) som en solig dag i skogen kände två ludna tassar på axlarna. Det visade sig vara en björn, som sprang sin väg när flickan skrek. En annan fäbodflicka som fick påhälsning av björn jagade iväg den med en glödande vedpinne.

Andra besökare som kunde ställa till med besvär på fäbodvallarna var luffare.

– Det sades att skogjäntan måste sova med yxan bredvid sig på nätterna, säger Cecilia.

En skogjänta fick enligt sägnen besök av Gammelerske (djävulen), men lyckades hålla honom ifrån sig genom att lägga blodrot och vänderot i en påse runt halsen. Men ibland fick flickorna också hjälp av vittrorna, som är ganska lika människor men bor under jorden i skogen.

Håkan och Anita Carlstedt från Hudiksvall var två av ett 30-tal personer som tog sig upp till Svedbovallen. De har sommarstuga i trakten och passar gärna på att ta del av det kulturutbud som bjuds i området.

– Vi älskar Järvsö och Cecilia Bruce. Det här är en fantastisk kvinna, säger de entusiastiskt.

Den gamla fäboden Svedbovallen är ett populärt besöksmål som detta år drivs av Märit Andersson. Hon har haft en bra sommar hittills på den gamla fäbodvallen.

– Helt fantastisk, det är svårslaget att få leva det här livet, säger hon.

Mer läsning

Annons