Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sören Görgård (C) gör comeback i politiken: "Alltid tyckt om att vara samhällsbyggare"

/
  • Sören Görgård (C) väntas göra comeback i politiken den 25 januari, då han föreslås bli ny vice ordförande i kommunstyrelsen.

I slutet av januari kommer Sören Görgård (C) föreslås bli ny vice ordförande i kommunstyrelsen. Men den 66-årige centerpartisten är långtifrån ny i politiken. Han har redan hunnit med en mandatperiod som kommunalråd, och en som oppositionsråd.

Annons

När Sören Görgård valde att inte ställa upp för omval 2014 var det många års tung politisk erfarenhet som tackade för sig. Han engagerade sig på allvar i slutet av 90-talet och under större delen av 00-talet satt centerpartisten i kommunledningen. Först som oppositionsråd 2002 till 2006 och efterföljande mandatperiod var han kommunalråd tillsammans med Marit Holmstrand (S).

Han tänkte fortsätta arbeta partiinternt, men kommunpolitiken skulle i övrigt vara ett avslutat kapitel efter 2014. Men bara drygt ett år senare är en politisk comeback nära förestående. Sören Görgård är Valliansens och Ljusdalsbygdens partis kandidat, alltså de styrande partierna, till att efterträda Yvonne Oscarsson (V) på posten som vice ordförande i kommunstyrelsen. Yvonne Oscarsson föreslås i sin tur ta över ordförandeklubban i omsorgsnämnden efter avhoppande Helena Brink (C).

Läs mer: Rockad i kommuntoppen efter avhopp

Görgård fick frågan i samband med att partikamraten Helena Brink annonserade sin avgång i mitten av december och själv blev han överraskad att valet föll på honom och inte någon annan centerpartist.

– Det var förvånande. Men som jag uppfattade det fick jag frågan eftersom jag har erfarenhet av den positionen tidigare. Jag kanske kan tillföra något, säger Sören Görgård.

Centerpartiets kretsledare Jaana Hertzman stämmer in i den bilden. Enligt henne ansåg partiet inte att det fanns något alternativ.

– Sören var allas vår kandidat. Han har en gedigen och bra bakgrund, han kan det här. Det här är ett riktigt bra beslut som kommer stärka kommunen, säger Jaana Hertzman.

LÄS MER: Partiet har förståelse för Brinks avhopp

Sören Görgård säger att han trivs med livet utanför politiken och säger att det krävdes mycket övervägande innan han tackade ja till erbjudandet att kandidera.

– Men jag har alltid tyckt om att vara samhällsbyggare. Och efter samtal med partikamrater, Vallianskamrater och familj kändes det som att jag kan tillföra något, säger Sören Görgård.

Mer läsning

Annons