Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarshopping lockar

/
  • 13-årige Olov Larsson är ute för att fylla upp höstgarderoben tillsammans med sin mamma, IngMarie Persson, båda tycker att utbudet av kläder i Ljusdal är ganska bra.

Kläd- och skohandeln ökade sin försäljning rejält under juli månad. Flera butiker i Ljusdal har märkt av ökningen.

 Vi har sett botten av finanskrisen och nu vågar folk lätta på plånböckerna, säger Mikael Sandström, branschordförande på Svensk Handel Stil.

Annons

Det är full fart i butikerna i Ljusdals centrum. Skyltar som visar på rea lockar in många shoppingsugna och sommaren har varit bra för affärerna.

Svensk Handel Stil:s Blixtindex visar att försäljningen av kläder ökade med 11,3 procent under juli månad jämfört med samma period förra året. Skoförsäljningen ökade med 17 procent. Detta trots rådande lågkonjunktur i landet. Mikael Sandström har en förklaring:

- Många svenskar har valt att semestra i hemma och fler utländska turister har upptäckt det nya lågprislandet Sverige, säger han.

Och det här märks även i butiker i Ljusdal:

– Det är många turister som kommit in till oss i sommar. Många stockholmare, säger Paulina Lindén, butiksbiträde på Fiftyfifty.

Men även Ljusdalsborna själva shoppar, lågkonjunkturen till trots.

– Vi handlar när vi behöver handla. Det spelar ingen roll om man har pengar eller inte. Som nu, när vi måste stilla barnens behov av skor, säger Cecilia Wennberg Stener, som är ute och shoppar med familjen.

Prognosen för augusti är dock att vi inte kommer att shoppa lika mycket som i juli.

- Många butiker har sålt slut på reavarorna och vågar inte hålla sig med stora lager. Det kommer inte vara tomt på galgarna, men antagligen ett tunnare utbud, säger Mikael Sandström.

Mer läsning

Annons