Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solsmarta förskolor

Barn får sällan hudcancer, däremot är huden som känsligast under unga år.

Annons

Under förra året drabbades 2 800 svenskar av den dödliga hudcancerformen Malignt Melanom, 84 av dem hemmahörande i Gävleborg. Sjukdomen som tar runt 500 liv per år går att förebygga genom att skydda huden mot solens exponering.

Förskolorna i kommunen är väl medvetna om riskerna som följer med soliga dagar, och på flera håll arbetar man aktivt för att tänka solsmart.

– Det kan vara svårt med barn och sol, de vill ofta klä sig i kortbyxor och T-shirt. Vi försöker smörja dem, och barnen är inne och äter lunch mitt på dagen när solen brukar vara som värst, säger Katarina Wallberg på Korskrogens förskola.

Att barnen vill leka i den UV-dränkta sandlådan behöver inte vara ett problem. Här har man tänkt ett steg längre och placerat ett skydd över sandlådan, och man strävar efter att försöka solskydda resten av lekplatsen så gott det går.

Förskolan Buffeln i Ljusdal har totalt 37 barn på sina två avdelningar, och även här är man väl medveten om solens risker.

– Vi utsätter aldrig barnen för stark sol. De har ofta hatt och täckande kläder, och solkräm naturligtvis. Men som det ser ut för stunden så får vi snarare skydda oss med paraply från regnet, avslutar Lena Berg.

Mer läsning

Annons