Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna vill kuppa in en av sina egna i kommunledningen: "Det har varit ett misslyckat år"

/

Årets första fullmäktigemöte i Ljusdal innebär ett antal väntade personella förändringar i den politiska toppen, om allt går enligt Valliansens planer. Men samtidigt smider Socialdemokraterna planer på att försöka kuppa in en av sina egna som vice ordförande i kommunstyrelsen: Stina Michelson.

Annons

Egentligen borde det inte vara möjligt, och lite talar för att de kommer lyckas, men Socialdemokraterna hoppas alltså kunna sno den näst tyngsta positionen i kommunstyrelsen och därmed skaka om Valliansen rejält.

Läs mer: Flera heta frågor i kvällens kommunfullmäktige

Förutsättningarna är följande. En ny ordförande behövs till socialnämnden sedan den före detta centerpartisten Helena Brink avgått. Valliansen har föreslagit att Yvonne Oscarsson (V), i dag vice ordförande i kommunstyrelsen tar över ordförandeklubban.

Detta lämnar en tom stol i kommunledningen och tanken är att Sören Görgård (C) ska göra comeback i politiken och ersätta Oscarsson på positionen.

Men detta vill Socialdemokraterna sätta stopp för, och partiets lokala ordförande Örjan Fridner anger flera skäl. Om Görgård tillåts göra comeback innebär det att två pensionärer sitter på kommunstyrelsens tyngsta poster.

– Det är enligt min uppfattning en för mycket, säger Fridner som heller inte är nöjd med könsfördelningen om Valliansens planer går i lås.

– Man ska alltid sträva efter en jämställd kommunledning. Nu tappar Valliansen en ledande tjej och då är det rimligt att sätta in en annan tjej, säger Fridner.

Det ska i det här läget nämnas att Socialdemokraternas har en manlig representant i kommunledningen, oppositionsrådet Markus Evensson.

Läs mer: Han blir oppositionsråd

Men köns- och åldersfrågorna är trots allt sekundära, anser Fridner. Den tyngsta anledningen till att Socialdemokraterna nu bör ta över vice ordförandeposten är att Valliansen har kört i diket, enligt Fridner.

– Det har varit ett misslyckat år. Inget har hänt förutom att underskottet för socialnämnden har stigit.

Läs mer: Socialdemokratisk ilska över inställt kommunfullmäktige

Han anser att det är dags för en ny politisk konstellation att ta över och nomineringen av Stina Michelson är ett första steg.

– Skulle hon vinna på måndag är det självklart att Valliansen avgår, säger Fridner som menar att Stina Michelsons färdigheter gör henne lämpad för ännu tyngre uppdrag.

Nu återstår den inte obetydliga detaljen att få med sig en majoritet av fullmäktigeledamöterna på tåget. Något som Örjan Fridner tror är möjligt, trots att partiet sitter i opposition.

Kommer det här gå igenom?

– Jag har goda förhoppningar om att ledamöterna nu stannar upp och tänker igen, vad det så här de ville ha politiken i Ljusdal, säger Örjan Fridner och räknar upp Miljöpartiet, SD och spruckna SRD som partier som skulle kunna stödja ett maktskifte.

Stina Michelson (S) delar Örjan Fridners inställning om att något måste göras, men vill inte spekulera i sina chanser på måndag.

– Det är klart jag hoppas. men det är omöjligt att säga, ingen av sidorna har ordentlig majoritet.

Hur ställer du dig till om SD är med och röstar fram dig som kandidat?

– Det har jag ingen kommentar till.

Men hur skulle det kännas?

– Ja, då är det som det är. Det kan vi inte påverka.

Men är ett samarbete aktuellt?

– Nej, säger Stina Michelson.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons