Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialchefen kan få gå – för andra gången

/
  • Politikerna Helena Brink och Lasse Molin är inte lika överens med Marita Wikström (sittande) som före jul.

Socialchefen Marita Wikström skulle ersättas i höstas men togs till nåder igen till jul. Bara drygt ett halvår senare kan hon ändå komma att bytas ut. Hennes företrädare har redan fått frågan.

Annons

– Jag har fått beskedet att jag inte går i takt med Helena Brink, säger Marita Wikström, socialchef sedan 2007.

– Vi kan ha olika åsikter om saker och ting och det är inget konstigt. Vi för samtal och ska fortsätta dessa efter semestern 3 augusti, säger omsorgsnämndens ordförande Helena Brink (C) utan att vilja bekräfta att chefsbytet är på gång.

Marita Wikström är dock säker på att den politiska ledningen inte vill låta henne vara kvar tills förordnandet går ut 31 december 2016 efter samtal med kommunalrådet Lasse Molin (M) och Helena Brink runt midsommar.

– Jag har fått höra att jag säger emot politiken. Men jag kan inte tiga om till exempel vissa utgifter i ett pressat ekonomiskt läge, säger Marita Wikström.

– Redan i våras var jag tydlig med att kommunen bör börja rekryteringen av en ny socialchef kanske redan i höst så att det är klart när jag slutar. Men så här behandlar man inte sin personal. Det man gjorde i fjol borde räcka, tillägger hon.

Helena Brink säger att hon anser att Marita Wikström "är värd sin vikt i guld". Trots att hon inte bekräftar ett planerat chefsbyte säger hon att Marita Wikström kan komma att erbjudas något viktigt uppdrag.

Oavsett vad som sägs tyder dock mycket på ett tidigarelagt chefsbyte.

Leopold Stoltz, tidigare socialchef i Ljusdal, kommunchef i Bollnäs och numera konsult på omsorgsförvaltningen i Ljusdal, har enligt källa fått frågan om att hoppa in som tillförordnad socialchef medan en ny rekryteras.

– Jag fick frågan av Helena Brink. Men jag sa nej med motiveringen att jag inte vill vara en bricka i något spel. Jag vill slutföra mitt uppdrag på individ- och familjeomsorgen, säger Leopold Stoltz.

– När vi pratar om nya och viktiga uppdrag för Marita Wikström är det naturligt att ta sådana kontakter, förklarar Helena Brink.

Turerna kring Marita Wikström började strax efter valet i höstas innan en ny majoritet tog vid. Trots att S hade de viktigaste posterna i kommunen fick partiet inte majoritet i omsorgsnämnden vid budgetbeslutet. Övriga ville då lägga ett ospecificerat sparbeting på förvaltningen på drygt 11 miljoner kronor och tog därmed inga riktade beslut som att lägga ned äldreboendet Björkbacka i Järvsö (som i stället klubbades igenom i år).

Omsorgsnämnden gick back med drygt 24 miljoner kronor i fjol och i år kan det bli ännu värre.

Marita Wikström sa efter höstens budgetbeslut att politikerna var fega. Kort därefter fick hon besked av kommunchefen Claes Rydberg att kommunen skulle rekrytera ny socialchef.

Den tillträdande nya majoriteten med Lasse Molin och Helena Brink som talespersoner berättade dock strax före jul att de ville ha Marita Wikström kvar som socialchef 2016 ut som hon själv önskat.

Markus Evensson (S), oppositionsråd och före nyår ordförande för omsorgsnämnden, har inte hört några detaljer kring socialchefstjänsten men anser att Marita Wikström bör vara kvar tiden ut och rekrytera sin efterträdare.

Mer läsning

Annons