Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialbidrag till egen dator

Det kan i speciella fall bli en extraslant till jul till barn i bidragsboende hushåll i Ljusdals kommun. Men den stora julklappen är nog ändå den kamp mot barnfattigdomen i kommunen som förbereds inför nästa år som kan ge barn rätt till dator i hemmet.

Annons

Tidningen har hela året följt utvecklingen för kommunens utbetalningar av försörjningsstöd. I november var det något bättre än i fjol. Men sett till helår väntas ändå 2012 sluta med stödutbetalningar om totalt 26 miljoner kronor vilket ska jämföras med 23,8 miljoner kronor i fjol.

– Det positiva är att det rena försörjningsstödet var det tredje lägsta under året i november. Resten är det som betalas ut för olika åtgärder som syftar till att dessa människor ska gå mot egen försörjning, säger Thomas Renshammar, chef för individ- och familjeomsorgen, och tänker på kommunens arbetsmarknadsinsatser.

Men helt klart oroas de ansvariga på omsorgsförvaltningen över stödberoendet, inte minst då att det i november var 326 barn som bodde i bidragsberoende hushåll.

– Det är omkring tio procent av alla barn i kommunen vilket är åtminstone tre procentenheter mer än riksgenomsnittet, säger Thomas Renshammar.

I vår väntas omsorgsförvaltningen lägga fram ett förslag till omsorgsnämnden som handlar om att bekämpa barnfattigdomen i Ljusdals kommun.

– Ett exempel kan vara rätt till dator i hemmet. Nu ingår inte sådan eller internetuppkoppling i bidragsnormen. Men som samhället ser ut i dag med till exempel utbredd datoranvändning i skolan kan man inte klassa dator som lyxpryl. Då ska barn till föräldrar som har svårt med försörjningen inte behöva hamna utanför, anser Thomas Renshammar.

Mer läsning

Annons