Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialarbetare oroas av fällande dom

En dom i Göteborgs tingsrätt, där en enhetschef inom socialförvaltning dömts till dagsböter för bristande hantering i samband med tvångsvård av missbrukare, väntas få konsekvenser för hantering av ärenden kring lagen om vård av missbrukare över hela landet. Tomas Renhammar, chef för individ- och familjeomsorgen i Ljusdals kommun, förnekar inte det, men säger till helahalsingland.se att konsekvenserna för Ljusdals del inte blir så stora.

Annons

I Göteborgsfallet handlade det om en person som under en lång följd av år missbrukat tung narkotika. Hans föräldrar hade upprepade kontakter med socialförvaltningen och krävde att missbrukaren skulle omhändertas enligt lagen om vård av missbrukare (LVM). Någon tvångsvård blev det inte och missbrukaren avled av skador till följd av sitt missbruk. Föräldrarna polisanmälde enhetschefen samt en handläggare vid socialförvaltningen för brister i handläggningen av ärendet.

Vid rättegången dömdes enhetschefen till 80 dagsböter för brister i handläggningen, medan handläggaren frikändes. Den senare ansågs ha gjort vad som förväntades av honom, då han kontinuerligt rapporterat om ärendets gång till enhetschefen.

Ärendet har följts mycket noga av socialarbetare över hela landet. Reglerna för var gränsen går när en person nekar frivillig vård och då tvångsvård ska tillgripas har inte varit tydliga.

– Det är klart att domen kommer att få konsekvenser, men jag ser inte att det överfört på Ljusdal kommer att betyda några större förändringar, säger Tomas Renshammar.

– Vi har redan påbörjat en översyn av regler och riktlinjer för hur vi ska agera i den här typen av fall: Det arbetet startade redan innan det här ärendet blev känt och innan länsstyrelsen gjort sin tillsyn av verksamheten.

Mer läsning

Annons