Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snökaoset i Ljusdal: "Vissa förare var ute redan klockan två i natt och plogade"

/
  • När snön röjts undan från vägarna städas den upp och lastas på lastbilsflak innan den transporteras iväg till snötippen på återvinningscentralen.
  • Leif Walter på Ljusdals kommun hade fullt upp på tisdagen med att röja undan snön inne i de centrala delarna av Ljusdal.
  • Emma Nordebo Snygg, gatu- och parkchef på Ljusdals kommun, välkomnar vintervädret och berättar att enheten faktiskt sett fram emot snön.

Snöröjarna i kommunen har haft full huggning efter de senaste dagarnas snöfall. Men efter att SMHI:s väderleksprognoser lovat snö i flera dagar ser det nu ut som att snömängderna avtar.

Annons

Vintern har tagit sitt grepp om Hälsingland. Uppemot en decimeter nysnö föll över kommunen under natten mellan måndag och tisdag. Ytterligare runt en decimeter föll dygnet innan det.

Snöfallet innebär att snöröjarna i kommunen har haft fullt upp de senaste dagarna och det har plogats för fullt ute på vägarna. Ljusdals kommun ansvarar för snöröjning på gator och vägar i tätorterna, medan allmänna vägar sköts av entreprenörer som har ansvar för olika disktrikt i kommunen.

Läs mer: Mer snö på väg - 50 timmar utan uppehåll

Vid 10-tiden på tisdagsförmiddagen var röjningen på de kommunala vägarna färdigplogade och majoriteten av distrikten färdigröjda.

– Det har gått bra. När första stora snövädret kommer är det alltid lite inkörningsbitar som man måste ta, som några nya chaufförer i vissa distrikt. Men på det stora hela har det gått väldigt bra. Nu när snöröjningen är avslutad är vi ute och städar upp, alltså är ute och hämtar snöhögar, säger Emma Nordebo Snygg, gatu- och parkchef på Ljusdals kommun

Alf Nordenstrand, parkansvarig på kommunen och jouransvarig på enheten under tisdagen, bekräftar bilden.

– Vissa förare började klockan två inatt och de blev färdiga vid åtta-nio tiden. Vi har inte fått några samtal om att det ska vara några problem ute på vägarna. Det har flutit på bra, säger han.

En klass 1-varning var på tisdagen fortfarande utfärdad för Gävleborgs inland på grund av snöfallet. Snöfallet ser dock ut att avta under tisdagsdygnet och under natten mot onsdag, samtidigt som ett högtryck drar in över Hälsingland och ger kallare väder.

Läs mer: Fortsätter det så här håller inte snöbudgeten

Att snön fallit när det är ett par minusgrader är något som välkomnas av snöröjarna, förklarar Alf Nordstrand på gatu- och parkenheten på kommunen.

– Det är lätt snö som faller just nu. Om det hade varit blöt snö hade snöröjningen tagit dubbelt så lång det. Den snön är mycket svårare att arbeta med. Så det är tur att det är ett antal minusgrader ute, säger Alf Nordstrand.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons