Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snatteriets baksida lyftes fram

/
  • Cecilia Wennberg-Stener, Kristoffer Halvarsson, Christer Lindgren och Ruth Gahn informerade elever på Stenhamreskolan om snatteri.

Att snatta en läsk på Coop kan sluta med böter på tusentals kronor och en prick i polisens belastningsregister. Och däremellan långa samtal med polis, åklagare och besvikna föräldrar.
På torsdagen fick elever på Stenhamreskolan veta mer om snatteriets baksida.

Annons

Varje år snattas och stjäls det för 1 miljon kronor på Coop Extra i Ljusdal. Det motsvarar varorna på fem fullastade långtradare med släp.

– Här i Ljusdal har stölder och snatterier accelererat. Det gör att vi som jobbar går runt och är misstänksamma mot kunder hela tiden, säger butikschefen Christer Lindgren.

För att skydda butiken mot stölder har Coop installerat övervakningskameror, anlitat civila väktare och personalen är ständigt på sin vakt.

– Om vi ser något misstänkt kan vi kolla våra övervakningsfilmer och hittar vi något där tillkallar vi polis, säger Christer Lindgren.

Tillsammans med Kristoffer Halvarsson från Ljusdalspolisen och Ruth Gahn, som arbetar med medling mellan brottslingar och brottsoffer i Ljusdals kommun, informerade Christer Lindgren och Cecilia Wennberg-Stener på torsdagen elever i årskurs 7–9 på Stenhamreskolan om snatteri.

– När butikspersonal eller väktare upptäcker någon som snattat ringer de efter oss. Då håller vi ett långt förhör, där också föräldrarna är med, där vi försöker ta reda på varför personen stulit. Om det var ett ögonblicksverk eller om det var planerat, säger Kristoffer Halvarsson.

Därefter skickas protokollet till en åklagare i Gävle som gör en bedömning av fallet.

– Har man tur då, erkänner och har visat sig ångerfull kan man få en andra chans. Då får man skriva på ett meddelande om åtalsunderlåtelse där man förbinder sig att vara skötsam. Gör man något dumt de närmaste tre åren blir det böter i stället, både för det nya brottet och för det gamla, säger Kristoffer Halvarsson.

Mer läsning

Annons