Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sms skulle nå fler än tutorna gör"

/
  • Peter Nystedt, räddningschef på räddningstjänsten, visar hur tutorna sätts igång med hjälp av en nyckel. På skärmen finns en karta över Ljusdals alla tyfoner.
  • Intill skorstenen på matsalstaket på Gärdeåsskolan sitter en av Ljusdals 13 tyfoner.
  • Olle Björk och Peter Nystedt på räddningstjänsten visar utrustningen som ska användas vid till exempel ett kemikalieutsläpp.
  • Nyckeln som krävs för att starta tyfonerna förvaras i ett kassaskåp.

Långt ifrån alla känner till hur de ska agera när tyfonerna ljuder vid viktigt meddelande till allmänheten. Dessutom når signalen bara de som befinner sig inne i Ljusdal.

Annons

En och annan höjde nog på ögonbrynen i måndags eftermiddag när tyfonerna tutade över Ljusdal. Det är väl den första måndagen i månaden och inte den andra som de ska testas, eller?

– De testas första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Den 6 juni var det ju nationaldagen så därför blev det först i måndags, förklarar Olle Björk, säkerhetssamordnare på räddningstjänsten i Ljusdal.

Tanken med tutorna är att det ska vara möjligt att varna vid till exempel stora bränder, giftutsläpp eller om drickvattnet har blivit otjänligt. Men tyfonerna i Ljusdals kommun finns endast inne i Ljusdals centralort.

– Systemet är sårbart. De som bor i Järvsö eller på andra håll i kommunen nås bara av informationen om de råkar slå på radion eller tv:n. Om man hade ett system med sms-utskick skulle man kunna nå många fler mycket snabbare, säger Olle Björk.

Mer läsning

Annons