Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smittkällan bakom kräftpest ännu okänd

/

Det är högst osannolikt att fiskodlingen i Tallåsen har något med spridningen av kräftpest i Sillerboån att göra.
Det menar Sten Andersson vid Fiskhälsan i Älvkarleby, som på onsdagen besökte Tallåsen. – All verksamhet i odlingen sker i ån och ingen fisk tillförs utifrån andra vatten, säger han.

Annons

Det är fortfarande oklart vad som orsakat utbrottet av kräftpest i Sillerboån. För närvarande arbetar fiskevårdare utifrån tre tänkbara alternativ:

* Någon kan ha släppt ut signalkräfta i ån. Det provfiske som skett har dock inte påvisat någon förekomst av signalkräfta. Av erfarenhet från andra pestsmittade vatten vet man att det i de flesta fall ligger olovlig inplantering av signalkräfta bakom utbrotten av kräftpest.

* Det kan också vara så att någon använt betesfisk från smittade vatten vid fiske i Sillerboån.

* Ett tredje alternativ är att någon använt båt eller fiskeredskap som inte rengjorts ordentligt efter att ha använts i smittade vatten.

Att fiskodlingen i Tallåsen, som i kommentarer till de senaste dagarnas artiklar om kräftpesten i Sillerboån utpekats som smittkälla, skulle ha orsakat utbrottet av kräftpest håller Sten Andersson liksom fiskevårdare för helt osannolikt.

– Ingen fisk tillförs odlingen utifrån eller från andra vatten. Här sker all verksamhet i Sillerboån. Så det är högst osannolikt att odlingen skulle ha kunnat orsaka smittan, säger Sten Andersson.

Mer läsning

Annons