Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smet från påkörd älg

/

Älgolyckor blir vanligare på sommaren. En påkörd älg lämnades förra veckan i ett dike nära Svartvallssjön.
– Den hade legat där flera timmar innan den dött, säger Nils-Erik Eriksson som hittade djuret.

Annons

Det var i förra veckan som den pensionerade polisen Nils-Erik Eriksson var ute med sin traktor på Svartvallsvägen mellan Ljusdal och Färila. Då såg han ett djur liggandes i diket.

– Jag var tvungen backa tillbaka och titta vad det var. Först trodde jag att den brutit benet och hoppat ner i diket och inte kommit upp, säger han.

När han kom närmare och hittade delar av en billykta, förstod han att älgen blivit påkörd. Älgen hade bökat runt i diket, troligtvis flera timmar innan den dött. Nils-Erik Eriksson, som också är jägare, tog genast kontakt med polisen för att ta reda på om olyckan anmälts.

– Ingen hade hört av sig, det verkar som att föraren kört därifrån på en gång, säger han.

Den som kör på ett större djur är skyldig att meddela det till polisen som i sin tur kontaktar viltvårdsområdet. De tar sedan hand om det döda djuret.

Enligt Nils-Erik Eriksson är det inte speciellt vanligt med den här typen av smitningsolycka. Den som inte anmäler en viltolycka riskerar dock böter. Enligt nationella viltolycksrådet har under året 41 viltolyckor anmälts i Ljusdals kommun. Den vanligaste rapporterade typen av viltolycka i Ljusdals kommun har under året varit rådjur. Elva trafikolyckor med älg har hittills rapporterats, något som dock brukar öka under sommarhalvåret.

– Älgolyckor blir vanligare på försommaren, då stöter korna ifrån sig sina kalvar som blir vilsna och springer ut på vägarna, säger Nils-Erik Eriksson.

Det finns enligt honom inte mycket att göra för att undvika den här typen av olyckor.

– Djuren kan ju bara komma rusande, det viktigaste är att förkorta lidandet för dem, säger han.

Mer läsning

Annons