Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutet på en epok – Albinssons tar ner skylten efter 60 år: "Det är en tuff bransch"

/
  • Torsten Albinsson och sonen Mikael Albinsson har haft verksamhet i Ljusdal i 60 år. Men nu är det slut med det och Mikael ska försöka hitta något annat att göra efter 37 år som tandtekniker i Hantverkshuset.
  • I 37 år har skylten suttit uppe på Hantverkshuset.

Hela 60 år har Albinssons Dentallab funnits i Ljusdal. Men nu är det slut med det. Prispress och upphandlingar från låglöneländer gör det svårt för en liten lokal aktör att konkurrera.
– Jag har valt att se det positivt, att det ska bli något bra av det hela, säger Mikael Albinsson, som efter 37 år i branschen nu tar ner skylten för gott.

Annons

Det har hunnit bli några veckor sedan Mikael Albinsson plockade ihop det sista på sin gamla arbetsplats och ställde sina tjänster till förfogande på arbetsförmedlingen. Han visar runt i Hantverkshuset i Ljusdal, där han har tillbringat hela 37 år som tandtekniker.

– Vi har varit i den här lokalen sedan 1979. Då var jag anställd tandtekniker. Sedan 20 år tillbaka har jag drivit det som egen verksamhet, säger Mikael.

Det är många i kommunen som har tagit del av laboratoriets tjänster genom åren. Viktiga produkter som kronor, broar, proteser och inplantat har tillverkats där. En period hade de också verksamhet i Hudiksvall.

– Som mest i Ljusdal och Hudiksvall har vi nog varit runt elva anställda totalt. 2012 lade vi ner i Hudiksvall. Det var till 80 procent en konsekvens av förlorade landstingsupphandlingar. Det går mot att det blir större och större enheter inom vår bransch. Jag har försökt att växa och satsa, men det är en tuff bransch.

Läs också: Kina hotar jobb i Hudik och Ljusdal

Marginalerna på de produkter som Mikael och hans kollegor har producerat har också försämrats med åren.

– Det finns tandläkare lokalt som stöttar oss, men i stora drag över hela Sverige så går mycket till lågprisländer. De skickar inte allt dit, utan även till stora svenska labb som kan pressa priserna genom att investera i maskiner som gör människans arbete, säger Mikael.

Läs också: Folktandvården köper tandproteser från lågprisländer

Det var hans pappa, Torsten Albinsson, som startade Albinssons Dentallab för 60 år sedan. Vid det här laget har han fyllt 84 år. Vi träffas hemma i lägenheten där bilder och tidningsurklipp ligger på bordet.

– Jag hittade gamla prislistan från 1958, säger Torsten och visar vad en bettskena kunde kosta på den tiden.

1951 påbörjade han sin bana som tandteknikerelev på Folktandvården i Ljusdal och Färila. Efter ett skolår 1953 och ett praktikantår i Kilafors fick han erbjudande om att öppna ett tandtekniklaboratorium i Ljusdal.

– Jag var väl lite tveksam eftersom jag var precis färdig. Första året hade jag ett litet labb tillsammans med tandläkaren Torsten Berglund. Sedan blev det fler och fler och vi flyttade upp ovanför gamla posthuset.

Åren rullade på och 1974 kom den allmänna tandvårdsförsäkringen. I början var tandvården gratis och många ville ha hjälp. Torsten flyttade hem verksamheten till sitt radhus i centrala Ljusdal. Personalstyrkan låg då på omkring fyra-fem personer.

– Då var det väldiga köer i början. Det blev så mycket att de måste ändra på det där så att det kostade lite, och då sjönk det genast. Vi gjorde allt – guld, proteser, porslin.

Hade många dåliga tänder?

– Ja, men det blev bättre och bättre. Men fortfarande kunde man göra proteser till de som var 12-13 år som hade väldigt dåliga tänder. De hade väldigt stora kariesangrepp och på den tiden drog man bara ut, gjorde nästan aldrig någon bro eller sådant.

1999 pensionerades Torsten. Sonen Mikael hade följt pappas fotspår redan som yngling.

– Efter nian tog jag ett sabbatsår innan gymnasiestudier och provade på. Jag började som springpojk och gjorde lättare sysslor. Jag tyckte det var roligt och vi hade ju jobb. Sedan gick jag tandteknikerskolan i början av 80-talet och har haft jobb fram till nu.

Det finns även en Albinsson till som säkert många Ljusdalsbor har haft kontakt med när det gäller tandvård.

– Björn Albinsson är tandläkare och jag är morbror till honom, säger Torsten.

Varför är ni så fascinerade av tänder?

– Jag åkte in på ett bananskal. Jag spelade bandy på den tiden och då var det en skolkamrat som nyss hade börjat som tandteknikerelev. Efter en match kom han fram och frågade om jag inte skulle ta jobbet efter honom som tandteknikerelev, för han skulle in i lumpen ett år. Det var ofta så att arbeten gick genom rekommendation, om någon visste någon som var lämpad, säger Torsten Albinsson.

Hur känns det när Albinsson får ta ner skylten för gott?

– Under de förutsättningar som har blivit så tycker jag det är ganska skönt. Det går inte att göra ett jobb för halva priset och ha folk anställda.

Men det kommer även i fortsättningen att pågå produktion av viss dental teknik i Hantverkshuset, berättar Mikael.

– Kobolt-krom Ljusdal fortsätter att tillverka avtagbar protetik. Det är en produkt som inte skickas så mycket utomlands, för den kräver många skickningar mellan tandläkaren och labbet. Då blir det för mycket tid och porto om det ska gå till utlandet. Därför är den produkten kvar.

Läs också: Hudikbo räddade företaget

Nu nalkas ett helt nytt skede i livet för Mikael Albinsson. Vad han ska göra framöver återstår att se.

– Det vet jag inte än. Det är en spännande utmaning så vi får se vad det blir. Jag har ju nyss kommit in i den här situationen, så det är lite nytt. Men jag har valt att se det positivt, att det ska bli något bra av det hela. Jag tar gärna emot tips, säger han med ett leende.

Mer läsning