Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutar lägga granris på gravar

/
  • De gravar som folk själva sköter får de smycka med granris (här enris) även i fortsättningen, visar kyrkogårdsvaktmästare Lars-Erik Permark.
  • Det är de gravar som kyrkorådet sköter som omfattas av de nya rutinerna.
  • I fortsättningen kan det se ut så här på de gravar kyrkorådet sköter. Fast ljungen får man betala för.

Järvsö församling kommer från och med i höst inte längre att smycka gravar med granris. Det är inte miljövänligt, dessutom tar det mycket tid för vaktmästarna att städa upp efter riset. Beslutet gäller de gravar som kyrkan sköter om.

Annons

– Vi har tagit bort det för de gravar som har skötselavtal, säger Ingrid Gustafsson, vice ordförande i kyrkorådet.

– De som vill får förstås själva lägga granris på gravarna, men då måste de också ta bort det själva.

Det är en gammal tradition att smycka gravar med granris. Men det har i flera mandatperioder diskuterats inom kyrkorådet att ta bort det, berättar hon.

Orsakerna är flera. Det blir allt svårare att få tag på fint granris och priset ökar för varje år. Dessutom tar det mycket arbetstid från vaktmästarna att jobba med riset på de 400–500 gravar det handlar om.

– Granris försurar rabatterna när det ligger över vintern. Vi har självbevattnande lådor och när kåda från riset fastnar i lådorna blir de väldigt svåra att göra rena, berättar hon.

Efter att ha övervägt det i flera år, tog kyrkorådet beslutet i våras. Därefter har de som har skötselavtal fått information visa brev.

Mer läsning

Annons