Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sliten vindruta ökar trafikfaran

/

Slitna vindrutor är en trafikfara som lätt glöms bort. Det menar Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, i en nygjord undersökning.

Annons

Det är allmänt känt att dåliga vindrutor innebär sämre sikt. Trots det har vindrutorna låg prioritet när det vankas besiktning på bilprovningarna runt om i landet. Av drygt 3,3 miljoner besiktigade bilar i Sverige förra året underkändes endast 4000 på grund av slitage på vindrutan. En alldeles för låg siffra enligt VTI som tycker att bilister borde byta ut sina vindrutor oftare.

Men det kostar mycket pengar att byta ut en vindruta. Och enligt Ray Sörell som jobbar på bilglasmästeriet Hedlunds glas i Ljusdal är det framför allt priserna som avskräcker folk från att byta rutor.

– Visst är det så. Eftersom vanligt slitage inte täcks av försäkringen. Det är ren snålhet från försäkringsbolagens sida, säger han.

På Bilprovningen försöker man uppmärksamma kunderna på faran med slitna vindrutor. Bland annat genom att jämföra en sliten ruta med en ny framför en liten strålkastare. Strålkastaren symboliserar en lågt stående sol eller lyktorna på en mötande bil i mörker – och skillnaden rutorna emellan är tydlig. I det oskadade glaset syns allting klart och tydligt, i det andra blir ljuset skarpt bländande.

– Problemen blir extra stora i soluppgång och solnedgång. Eller när det första höstmörkret har lagt sig, förklarar Patrik Larsson på Bilprovningen.

Mer läsning

Annons