Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slår ett slag för bioenergi

/
  • Bengt-Erik Löfgren menar att många tror att elen bara kommer ur två hål i väggen, det berättade han under sin föreläsning i Järvsö.

Bengt-Erik Löfgren, välmeriterad inom energi- och miljöfrågor, föreläste under måndagskvällen i Järvsö. Han slog fast att vi måste lämna kol som energikälla.

Annons

Under måndagskvällen fanns Bengt-Erik Löfgren i Järvsö på Kramsta Gästgård. Han har av vissa givits epitetet oraklet, ett orakel inom miljö och bioenergi. På måndagskvällen var målsättningen att leva upp till titeln.

Det skulle han också göra genom att hålla ett flera timmar långt föredrag om veden som framtidens energikälla. För fulla salen, vilket innebar drygt 25 personer, förkastade Löfgren värmepumpen och lyfte istället fram ved av olika slag som ett miljöanpassat alternativ.

– Vi måste våga tänka längre än vad som är lönsamt just för stunden, säger han och förklarar också att värmepumpen förkastas av den enkla anledningen att den behöver el.

Löfgren kommer så småningom fram till att stor del av Sveriges el kommer från kolkraftverk, belagda i andra delar av Europa. Därför, menar han, är det direkt miljöfarligt att använda en värmepump som uppvärmningskälla.

– Den drivs med hjälp av kol, konstaterar Löfgren.

Bengt-Erik Löfgren har suttit med i Svenska Bioenergiföreningen, Svebio, styrelse i 13 år. I nio år har han som företrädare för den småskaliga bioenergianvändningen suttit i Energimyndighetens styrgrupp inom programmet Småskalig Bioenergi. Löfgren är med andra ord välmeriterad, därmed tas hans tydliga budskap också emot av allvarsamma nickningar.

– Vi måste ställa om, det vet alla, speciellt politikerna, alla vet Att vi ska göra det, ingen vet När.

Mer läsning

Annons