Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slammet gör nytta i kommunen

/
  • Med flis från bark blir slammet komposthögar på Bränta. Så småningom får Wallbergs Åkeri anläggningsjord att avsluta bergtäkter med, konstaterar Leif Sjögren (till vänster) och Sven-Arne Persson från Ljusdal Vatten som flankerar Gunnar Söderlund från Wallbergs Åkeri.
  • Flisad bark hjälper slammet att i kompost bli till anläggningsjord, berättar Gunnar Söderlund, Wallbergs Åkeri.

Tidigare forslades Ljusdals kommuns reningsverks slam till Gävle efter omlastning vid Lappmyran. Nu blir det bara en kort tur till kompostering i Bränta utanför Ljusdal.
Mottagaren Wallbergs Åkeri får därmed anläggningsjord och kommunen sparar åtminstone en halv miljon kronor per år. Kortare transporter innebär dessutom miljövinst.

Annons

Efter Inköp Gävleborgs upphandling fick Wallbergs Åkeri på Bränta uppdraget att ta emot slammet och Bengt Fahlanders Åkeri transporterna från reningsverken till Bränta.

Även om det enligt Leif Sjögren, driftansvarig på Ljusdal Vatten, blir fyra till fem billass i veckan medför detta inte lika mycket åkande som tidigare när slammet först skulle till gamla avfallsanläggningen Lappmyran för omlastning och sedan till Gävle för mottagande.

– Det blev både omständligt och dyrt. Nu komposteras slammet på Bränta i stället och vi får därmed en lösning som är bra på alla vis. Vi bjöd inför förändringen in till möte med de som har verksamhet i närheten och annonserade i Ljusdals-Posten. Men ingen var emot detta. Det är också 800 meter till närmaste verksamhet och 1 200 meter till närmaste hushåll, säger Sven-Arne Persson, chef för Ljusdal Vatten och renhållningen på Ljusdals kommuns samhällsbyggnadskontor.

Mer läsning

Annons