Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skytte som vanligt i Valla

Jägare och sportskyttar som använder skjutbanan i Valla, Färila, kan fortsätta som tidigare. Miljödomstolen avslår det överklagande som närboende lämnat in.

Annons

De närboende har begärt att miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt ska ändra länsstyrelsens beslut och upphäva Ljusdals kommuns bygg-, miljö- och räddningsnämnds föreläggande om skjuttider.

Länsstyrelsen och kommunens ställningstagande har inneburit att Färila Jakt och Sportskytteklubb och Färila-Kårböle jaktvårdskrets skjuttider varit sammanlagt 59 timmar per vecka medan de klagande endast vill tillåta 45 timmar.

De klagande anser att de närboende inte kan planera sin tid under de dagar som skjutning är tillåten och att privata mätningar har visat ljudnivåer på 70 decibel.

Såväl de nämnda myndigheterna som skytteorganisationerna hävdar dock att bullermätningar som gjorts visar att ljudnivåerna inte överskrider aktuella riktvärden som Naturvårdsverket har.

De klagande tar hos miljödomstolen också upp halter av bly dricksvattnet. Miljödomstolen tar inte upp vattenfrågan till prövning.

Mer läsning

Annons