Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoter på schemat

/
  • Det gäller att veta vila lagar och regler det finns att förhålla sig till när man kör skoter. I teorilokalen, från vänster: instruktören Lena Olsson, Malungshed, Ola Johansson, Los, Mattias Jansson, Marmaverken, Kristoffer Dahlström, Kårböle, Kristina Olsson, Ljusdal och Kristoffer Danielsson, Stockholm.
  • Teori blandas med praktik under de två dagar intensivkursen för de som vill ta skoterkort pågår. Från vänster: Kristina Olsson, Ljusdal, Kristoffer Danielsson, Stockholm, Kristoffer Dahlström, Kårböle, instruktören Lena Olsson, Malungshed, Mattias Jansson, Marmaverken och Ola Johansson, Los.
  • Runt Hamra finns det gott om skoterleder.
  • En del om hur man mekar med sin skoter ingår också i kursen. Här är det Mattias Jansson, från Marmaverken, Söderhamn, som får testa att byta variatorrem på en skoter.

Lagen kan inte täcka allt. Därför är det viktigt med sunt förnuft. Det skulle nog kunna gälla det mesta. Men den här gången gäller det skoteråkning.

Annons

I helgen samlades ett gäng ungdomar i Hamra för att lära sig allt om skoteråkningens vett och etikett. Målet för deltagarna var att få ett skoterkort med sig hem.

– Skoter är det roligaste som finns, säger 16-årige Kristoffer Dahlström från Kårböle, som var yngste deltagaren i helgens intensivkurs på Hamra vildmarkscenter.

I flera år har Hamra-Loos skoterklubb erbjudit intensivkurser för den som vill ta förarbevis för skoter. Men så vitt Lena Olsson, kursledare, kan minnas har deltagarantalet aldrig varit så litet.

– Man får inte köra hur man vill, som i tätbebyggt område till exempel. Kommunerna brukar göra kartor över leder som man får åka på och man är som förare skyldig att ta reda på vad som gäller i sin kommun, säger Lena Olsson.

Lena Olsson visar en karta över de sammanlagt 100 milen skoterleder som ingår i det så kallade Nordic area-projektet.

– När man bor här ute känner man folk som äger mark och vet vad en skoter kan göra för att förstöra, så man håller sig till lederna, säger Ola Johansson, 26 år från Los.

 

Mer läsning

Annons