Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolstrid ledde till politiken

/
  • Lars Björkbom framför Båtbackens friskola i Nor, Järvsö. Kampen för skolan ledde honom till politiken och Kristdemokraterna där han nu är partiets frontfigur i Ljusdals kommun.

Under striden om skolan i hembyn rök Lars Björkbom i Nor, Järvsö, ihop med Yvonne Oscarsson (V).

– Engagera dig politiskt! blev uppmaningen till Björkbom.

Och det gjorde han. I dag är han kommunens ledande företrädare för Kristdemokraterna och skolan i Nor växer i popularitet som friskola.

Annons

Den hårda ordväxlingen när kommunen skulle ta sin hand från skolan i Nor har både Yvonne Oscarsson, då ordförande i barn- och utbildningsnämnden, och Lars Björkbom berättat om för artikelförfattaren.

Många politiker ser som mål att styra kommunen och visst har Lars Björkbom också förhoppningen att KD får ytterligare något mandat för att påverka politiken.

– Men jag skulle personligen även trivas bra som exempelvis oppositionsråd, säger Lars Björkbom när vi pratar om vad han ska göra om det inte blir ytterligare en period i barn- och utbildningsnämnden.

– Jag tycker att jag har hygglig pejl på läget i kommunen och vill gärna vara med och visa vad som kan utveckla den ytterligare.

Kristdemokraternas tämligen färska frontfigur anser att det för egen del varit en inkörsport i politiken under den gångna mandatperioden. Därför ser han den kommande som kanske mer givande.

– Den som blir mer insatt vågar också mer. Nu känns det tryggt att våga ha och framföra åsikter. Du kan till exempel skriva att vi i Kristdemokraterna är kritiska till hallprojektet på Östernäs i Ljusdal. Spåren från andra håll i landet förskräcker och det här kan bli en dyr historia för skattebetalarna. Vi anser att allt annat måste underordnas de behov som kärnverksamhet som skola och omsorg har, säger Lars Björkbom.

Mer läsning

Annons