Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolstart utan bygglov

/

Ljusdals nya fristående trägymnasiums ena undervisningsbyggnad saknade fram till i torsdags bygglov för att få bedriva undervisning. Lokalerna är avsedda för industriverksamhet men får efter bygg-, miljö- och räddningsnämndens möte tillfälligt bygglov i tre år.

Annons

I detaljplanen för den aktuella fastigheten Kläppa 26:8 är lokalen för industriverksamhet.

Trägymnasiet använder, enligt Anders Berg, lokalerna till omklädning, förråd, toalett, kontor, kök och samlingsrum samt undervisning för byggeleverna.

För att få bedriva utbildning i lokalerna måste man bland annat se över ventilation och belysning.

Inför bygg-, miljö och räddningsnämndens sammanträde hade Anders Berg föreslagit två alternativ till beslut, antingen bevilja bygglov eller avslå ansökan. I torsdags beslutade nämnden att bevilja tillfälligt bygglov i tre år med vissa krav.

– Nämndens samlade bedömning var att göra avsteg från den gällande detaljplanen, säger Anders Berg.

Peter Engberg, en av fem företagare bakom Träutbildningar i Hälsingland AB, berättar att tillståndet för det nya frigymnasiet och intagningsproceduren gjorde att ansökan om bygglov dröjde.

Peter Engberg anser att det är synd om myndighetskontakten på något sätt sätter käppar i hjulet på en för branschen nödvändig verksamhet som fått en bra start.

– Vi har elever som trivs och vi gör givetvis allt för att det ska vara på det viset. Annars går det inte. Vi har anlitat sakkunniga för att kontrollera exempelvis ventilationen, säger Peter Engberg.

Mer läsning

Annons