Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan ska spara 10 miljoner

Det fattas tio miljoner kronor i barn- och utbildningsförvaltningens budgetram för 2011. Det fick skolpolitikerna veta vid onsdagens sammanträde.

Frågan om Nybo skola lyfts för beslut till kommunfullmäktige, beslutade de.

Annons

Utbildningschef Stefan Meuller informerade barn- och utbildningsnämnden om läget inför 2011 års budget.

– Om vi utgår ifrån att vi klarar ramen för 2010 så är ramen för 2011 tio miljoner kronor lägre, sa han och förutspådde stora svårigheter med att hitta dessa pengar.

– Det blir ett minst lika tufft arbete som förra året. Om vi inte får nåt från statsmakterna, vilket inte är helt otroligt, menade han.

Var besparingarna ska göras har de redan börjat prata om bland rektorerna i ledningsgruppen.

De frivilliga verksamheterna måste komma på bordet igen, konstaterade utbildningschefen. Vilket innebär fritidsgårdarna och musikskolan, som tillsammans kostar åtta miljoner kronor.

Nämndsledamöterna frågade om det har sparats på administrationen, som är dyr i Ljusdal. Där har man sparat 17 procent, men mer finns att göra, sa Stefan Meuller.

Malin Ängerå (S), ordförande, uppmanade politikerna att fundera på sparåtgärder.

– Ska vi fortsätta karva i det vi redan har, eller ta till nåt helt nytt, som att samla alla högstadier i Ljusdal. Till exempel.

Nämnden bestämde att beslutet om eleverna från Nybo skola ska flyttas till Öjeskolan i Järvsö, eller inte, ska tas av kommunfullmäktige. Rolf Paulson (SRD) reserverade sig emot beslutet.

Rektorerna från Järvsö barn- och utbildningsområde har föreslagit att eleverna från Nybo skola flyttas till Öjeskolan, då det vore bäst för verksamheten. Men det fordrar en ombyggnad av Öjeskolan.

I dag finns inget behov av Nybo skola till någon annan kommunal verksamhet. Då skolan inte har varit ute till försäljning vet man heller inte hur intresset är från privata köpare.

– Det nya nu är att frågan får gå upp till kommunfullmäktige, eftersom vi åberopar koncerntänk, sa Malin Ängerå.

På sikt ska flytten genomföras, men just nu är det en dålig affär, förklarade Stefan Meuller. Dels för att det skulle kosta stora pengar i ett för kommunen kärvt ekonomiskt läge. Men också för att man då lägger en fin skola i malpåse som ändå kostar driftspengar.

Rolf Paulson, som reserverade sig, tyckte det kändes osmakligt att inte lyssna på personalen och att ta pengar från undervisning för att koncernen, kommunen, inte ska förlora pengar.

Nämnden beslutade också att till samhällsbyggnadsnämnden yttra att de inte har behov av Röda gården vid Öjeskolan. Även mot det beslutet reserverade sig Rolf Paulson och fick sällskap av Michael Robertson (S).

Mer läsning

Annons