Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsutbildningen ger eleverna jobb

/
  • Waldemar Forsberg från Kilafors har redan klart med jobb efter skolans slut. Han bjöd skolpolitikerna Ann Hamrén och Stina Michelson på en åktur i skördaren.
  • Det är i skogsbolagens skogar som naturbruksprogrammets elever får sina praktiska kunskaper. Den här avverkningen sker i Skräkle utanför Ljusdal.
  • Det är mycket höga kvalitetskrav då eleverna utför jobben åt skogsbolagen, säger läraren Christer Näslund.
  • En skördare av den här typen kostar närmare fyra miljoner kronor och används i utbildningen i tre år innan den byts ut mot en ny.
  • Pär Eriksson är lärare på naturbruksprogrammet.
  • Rektor Johnny Holmgren gläds åt det stora intresset för naturbruksutbildningarna.

Skogsutbildningen är en av de viktigaste för Slottegymnasiet i Ljusdal, men kanske inte den mest välkända. På onsdagen fick skolpolitiker, studievägledare och annan skolpersonal både teoretisk och praktisk information om utbildningen som nästan garanterar jobb.

Annons

Naturbruksprogrammen har blivit en succé på Slottegymnasiet i Ljusdal. Ansökningarna överstiger varje år antalet platser. Trots mindre årskullar av elever blir det allt svårare att komma in på skogsutbildningen. I höstas var det 29 elever som inte fick plats.

En anledning är att utbildningen nästan garanterar arbete. Många av eleverna har jobb ordnat redan innan sommarens examen.

– Bland årets elever är det två som redan nu har jobb ordnat, berättade läraren Christer Näslund, då han informerade de 20-talet besökarna om utbildningens alla delar. Det normala är att 80 procent av årskullen får jobb direkt efter skolan.

Till onsdagens informationsdag var studievägledare från hela länet inbjudna liksom lokala skolpolitiker, arbetsförmedling och andra skolanställda. Platsen var skogarna i Skräkle ett par mil öster om Ljusdal. Det är skogsområde som Holmen äger men där avverkningen sköts av naturbruksprogrammet.

Det är så det går till i det praktiska arbetet. Skolan får uppdrag av skogsbolagen och det innebär utbildning i skarpt läge, där kvalitetskraven är mycket höga. Det är jobb som varje år ger skolan omkring 1,5 miljoner kronor i intäkter från bolagen.

Skolans skördare kostar närmare fyra miljoner kronor styck. De används i tre år och byts sedan mot nya. Då är värdet halverat. Skotarna är billigare och har dessutom längre avskrivningstider.

En maskinpark i toppklass är en anledning till att utbildningen är dyr men också en anledning till att den håller högsta kvalitet, något som de blivande arbetsgivarna är medvetna om.

Mer läsning

Annons