Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbranden väster om Ramsjö fortsatte under natten

Uppdaterad: En brand bröt under måndagen ut i skogen norr om Örasjön nära Ramsjö. Räddningstjänsten fick åka dit två gånger för att släcka elden.

Annons

Strax före fem på måndagseftermiddagen gick larmet om en misstänkt skogsbrand i skogen väster om Ramsjö. Det var brandflyget som upptäckte branden och larmade SOS-alarm.

Räddningstjänsten kom snabbt på plats där det till en början var otillgängligt och svårt att dra vattenslangen till området.

– Det är väldigt dålig terräng här, med mycket sten och stubbar, berättade Leif Gäfvert, insatsledare på räddningstjänsten i Ljusdal, under kvällen.

Brandområdet bedömdes vara drygt en hektar. Efter en rad varma och soliga dagar är det torrt i markerna. Men enligt Leif Gäfvert var spridningsrisken inte så stor eftersom det under kvällen var relativt vindstilla.

När räddningstjänsten var klar med släckningsarbetet tog markägaren, skogsbolaget Stora, över efterbevakningen. Men vid 01-tiden på natten till tisdagen tvingades skogsbolaget att kalla på hjälp från räddningstjänsten på nytt. Då hade branden blossat upp igen.

– De behövde hjälp med vatten och ville att vi skulle komma och hjälpa dem, säger Leif Gäfvert.

Enligt Leif Gäfvert handlade det om flera små brandhärdar på den yta som brann tidigare under kvällen.

– Vi var hemma igen strax efter fem. Då såg det bra ut. Nu håller markägaren på att släcka fortfarande.

I nuläget vet de inte varför branden startade.

– Nej, anledningen till branden är okänd, säger Leif Gäfvert.

Mer läsning

Annons