Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogens ris kan ge mer värme

/
  • Lastbilshuggen, en kombinerad flishugg och lastbil i samma fordon, är den maskin som är mest ekonomisk för mindre avverkningar med korta avstånd till värmeverket. Det flis som höggs i samband med Skogsstyrelsens kurs skulle köras till Söderhamns värmeverk.
  • Det är viktigt med död ved i skogen. Den ger näring tillbaka till jorden och det man tar bort måste återföras på något annat sätt, till exempel som aska.
  • Lars Klint från Ljusdal fann kursen lärorik.
  • Inger Valeur, till höger, från företaget Ekobalans föreläste om näringsbalanser. Till vänster kursdeltagaren Margaretha Sandqvist.

Skogsägarna utbildar sig för att göra grotuttag på rätt sätt.

Annons

Bioenergi från skogen får man från det som kallas grot – grenar och toppar. Av groten huggs flis, som eldas till energi i värmeverken.

– Ett av EU:s klimatmål är att grot-uttagen ska öka, säger Nisse Frank från Skogsstyrelsen.

Han medverkade under den bioenergikurs för skogsägare, som finansieras av EU:s landsbygdsprogram.

I Gartsboskogen, mellan Hybo och Ljusdal, fick deltagarna den praktiska halvan av kursen. Bland annat fick de ta ställning till om skogspartiet de befann sig vid vore en bra skog att ta grot i.

Riset från ett hygge av storleken 1 hektar, som har slutavverkats, är så mycket att det räcker för att värma upp fyra villor i ett år.

Lars Klint bor i Ljusdal men driver sedan 1975 ett familjeskogsbruk i Småland. Han tycker att kursen har gett honom bra kunskaper för att ta ut GROT ur skogen.

– Jo, det tycker jag. Det här är ju intressant för jag har tagit ut grot en gång från en gallring, säger han.

Utifrån det han lärde sig i Gartsbo skulle han göra annorlunda om han gjorde samma uttag i dag.

Mer läsning

Annons