Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogen hårt åtgången efter stormen

/
  • Det är mycket skog som ligger ner efter stormen. Ett stort område bakom Bränta, cirka en halvmil utanför Ljusdal, är hårt drabbad.
  • Piloten Kalle Engman från Airlift i Hudiksvall flög personalen från Sveaskog under deras inventering i onsdags.
  • Efter tre timmar är det dags att fylla på bränsle och sträcka på benen. Närmast i bild piloten Kalle Engman och bakom honom står skogsvaktare Björn Gadestedt från Sveaskog.
  • Minst en vecka räknar Björn Gadestedt från Sveaskog att inventeringen med helikopter ska pågå.

En årsavverkning ligger på marken i Ljusdals kommun.

Annons

Stormen Dagmar har orsakat ett stort ekonomiskt avbräck för skogsägarna, det kan skogsvaktaren Björn Gadestedt från Sveaskog konstatera efter att under två dagars flygning i helikopter blickat ner över bolagets egen skog i Hälsingland och delvis i Dalarna och Härjedalen.

– Under tisdagen flög vi Ljusdal, Öjung, Los, Dalfors, Furudal, Hamra, Sveg och ner Ängersjö, Gåssjö och Finneby innan vi landade i Ljusdal igen. Det är värst drabbat norr om Ljusdal. Det är mycket skog som ligger, och som det ser ut är de privata markägarna mer drabbade än vi, säger han.

Den första flygningen inkluderade cirka 250 000 hektar och syftet var att få en första överblick av omfattningen.

– Nästa steg som vi påbörjat är att vi inventerar skogen för att se vilka volymer det handlar om därefter bestämmer vi var resurserna ska läggas, säger Björn Gadestedt.

För Sveaskogs räkning handlar det grovt om ett par 100 000 kubik skog som är berörd i Jämtland, Västernorrland och Gävleborgs län.

– Volymmässigt är det en årsavverkning som ligger i Ljusdals kommun.

Mer läsning

Annons