Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skitår för torvbrytare

/

För att kunna leverera torra produkter är torvbrytningsföretaget Neova beroende av sol och värme. Det krävs också ett återhållsamt regnande för att myrarna inte ska bli allt för blöta. Så här summeras sommarens arbete.
- Det här var ett skitår, säger Carl-Eric Lindquist från Neova.

Annons

Med en skörd på endast 70 procent av den normala storleken avslutas nu brytningen för säsongen. Men frekvent nederbörd under stora delar av sommaren har skapat problem.

- Det har inte gått som förväntat. Totalt sett har det ju inte kommit några jättemängder regn, men det är återkommande skvättar som gör att vi får ett sämre resultat, säger Carl-Eric Lindquist, produktionsansvarig på Neova.

Den dåliga skörden innebär en mindre vinst för Neova, som därmed tvingas skjuta på nya investeringar till maskinparken.

- Det finns alltid saker man vill förnya och förbättra när det finns utrymme, men nu får vi vänta med det, säger Carl-Eric Lindquist.

Även under fjolåret ställde vädrets makter till med besvär för torvbrytarna. Efter två besvärliga år i följd hoppas Carl-Eric Lindquist på en vändning till nästa sommar.

- Det vore absolut inte bra med den här typen av väder flera år i rad. Men om man tittar på femårsperioder brukar det jämna ut sig med både kanonår och skitår. Det här var ett skitår. Nästa år tror jag på kanonår, men det trodde jag i våras också.

Mer läsning

Annons