Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidbacken farligast för barn

/
  • Officiellt skadas cirka personer i Järvsöbacken varje år men mörkertalet kan vara större. Driftschef Nisse Olsson säger att föräldrar bör ha samma uppsikt över barnen i backen som de skulle ha på stranden.

Besökarna i Järvsöbacken har lärt sig ett enkelt knep för att undvika skador.

Annons

Vintertid är skidbacken den i särklass mest riskfyllda platsen för barn att utöva idrott på, visar statistik från Socialstyrelsen. Varje vinter skadas över 7 000 barn på skidanläggningar runt om i landet.

Av dessa skadas 3 700 i samband med slalomåkning och 2 700 råkar illa ut på snowboard. I Järvsöbacken skrivs cirka 80 skaderapporter per säsong, och innefattar både barn och vuxna.

Det enklaste sättet att skydda sig mot skador är att använda hjälm, något som man noterat att fler besökare insett de senaste åren.

– Alla upp till tonåren har hjälm och de flesta vuxna också, säger Nisse Olsson, driftschef i Järvsöbacken.

På anläggningen finns fyra utbildade sjukvårdare som står redo när oturen är framme. Enligt Nisse Olsson är det framför allt oturen som avgör om åket slutar på sjukstugan eller inte.

– När det kommer blötsnö är man observant men det är svårt att härröra till ett speciellt före. Det handlar om när oturen eller oförsiktigheten är framme.

Enligt statiken är frakturer, vrickningar och stukningar av handleder och knän vanligast. Fallolyckor ligger bakom 85 procent av skadorna och en av tio skadar sig så svårt att de behöver uppsöka sjukhus. Något dödsfall i samband med skid- eller snowboardåkning rapporteras varje år. Enligt Nisse Olsson har anläggningen i Järvsö över lag varit förskonad från allvarligare skador och inga dödsfall har förekommit här.

Mer läsning

Annons