Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpå fick besök av järv

/

På söndagen upptäcktes spår av järv i området mellan Skarpå och Ygskorset i Färila. Ortsbor såg spåren i snön och en av dem hade också sett ett djur, som med säkerhet identifierades som en järv.

Annons

En stam av järv finns dokumenterad i nordöstra delen av Ljusdals kommun, på gränsen till Västernorrlands län.

– Mycket tyder på att stammen växt under senare är, säger Hans Nordin, som är naturbevakare åt länsstyrelsen.

Tecken på järvens utbredning i länet är att det då och då dyker upp uppgifter om spår av järv från olika delar av länet. Under den gångna vintern har järvspår dokumenterats i området kring Nyskogen, väster om Letsbo, samt i området kring Finneby och Tevansjö i Ramsjö.

I Skarpå var det flera ortsbor som såg järvspåren på söndagen.

– Folk här i byn hade sett järvspår vid en mötesplats på vägen mellan Skarpå och Ygskorset. Tydligen hade järven passerat där tidigt på morgonen eftersom det fanns en hel del snö i spåren.

– Senare på dagen fanns det färskare spår på samma plats. Tydligen hade järven vänt och gick tillbaka mot Ygsklacken, säger Lasse Esbjörnsson, som var en av byborna som såg järvspåren.

En ortsbo hade också med egna ögon kunnat iaktta järven, där den sprang fram över snön. Järven är med sin kroppsform lätt att identifiera och därmed är risken liten för att den ska förväxlas med andra djur.

Mer läsning

Annons