Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista stocken sågad i Färila

/
  • Under det sista ordinarie arbetspasset fanns det omkring 6 000 timmerstockar kvar att såga innan det var tomt på sågens timmergård.

(UPPDATERAD 14:20) På onsdagen vid lunchtid sågades den sista stocken vid Färila sågverk. Efter det, är sågningsepoken i Färila över och med den förlorade 69 personer, bara på sågverket, sina arbeten samtidigt som Färila förlorade en mycket betydelsefull industri. VAD TYCKER DU?

Annons

Egentligen var det beräknat att det sista timret skulle räcka fram till vecka 31, i slutet av juli, men med för lite timmer blev den sista sågningen tidigarelagd. Det sista ordinarie passet för sågoperatörerna avslutades på tisdagskvällen då omkring 6000 timmerstockar fanns kvar att såga.

När allt går som det ska sågas omkring 800, 900 stockar i timmen. Men gårdagens åskoväder ställde till det och orsakade strömavbrott, vilket ledde till att sågningen stod still i närmare två timmar. Allt timmer hann därför inte sågas och den allra sista stocken sågas därför i dag, onsdag.

– Färila sågverk läggs därefter i malpåse och några personer kommer att bedriva en del fastighetsskötsel till nästa sommar, säger han.

Klockan 11:50 vid lunchtid sågades den sista stocken i Färila.

Mer läsning

Annons