Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sidskogsjänta tillbaka som silversmed

/
  • Madelene Lodin i sin kombinerade smedja och butik i det som en gång varit tvättstuga. Pannmuren blir en bra plats för lödning.
  • Madelene kombinerar gärna modern formgivning med tradition, här ett armband med utsågat mönster i Järvsösöm.

Järvsö har fått en silversmed igen. Det är Madelene Lodin som återvänt till hembygden.

Annons

Madelene Lodin är född och uppväxt i Sidskogen.

Efter studenten jobbade hon i klädbutiker i Ljusdal.

När hon var 22 kände Madelene att hon ville inrikta sig på ett område och göra något kreativt. Hon flyttade till Stockholm och började på konst- och hantverkslinjen på folkhögskolan Vårdinge by i Gnesta. Där hittade hon till silversmidet och fortsatte med ett års studier i metallformgivning på Nyckelviksskolan på Lidingö. Efter skolan och ett antal fristående kurser fick Madelene jobb som lärare i silversmide på Medborgarskolan i Stockholm och jobbade parallellt på Nudie jeans.

Till slut jobbade hon heltid där, byggde upp nya butiker åt jeanskedjan och var butikschef i flaggskeppet på Skånegatan.

Men hon ville ha något eget och så längtade hon hem och både hon och sambon saknade naturen med fiske, svamp- och bärplockning.

Så det blev återflytt till Järvsö.

Madelene Lodin inrymmer smedjan i före detta tvättstugan på Malin och Lars Näsmans gård vid Stenevägen. Hon öppnar sin kombinerade smedja och butik i mitten av januari, om allt går som planerat.

Mer läsning

Annons