Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex åtalas för 106 miljoner

Idag åtalas sex personer som misstänkta för grov trolöshet mot huvudman i den bankhärva med kopplingar till Nygrensfären med verksamhet i Ljusdal, Bollnäs och Hudiksvall.

Annons

Sammanlagt är det nära 106 miljoner kronor som enligt åklagaren betalats ut i felaktiga lån från ett av Svenska Handelsbankens kontor i Stockholm. Nära 60 miljoner kronor är lån där privatpersoner stått som tecknare av lånen, trots att de inte fått tillgång till pengarna.

Exakt hur pengarna använts framgår inte i åklagarens stämningsansökan men åtminstone 50 miljoner kronor har gått in i företag som återfanns i Nygrensfären.

- Det är betydande belopp som förekommer i utredningen och personerna som nu åtalas har agerat på ett sådant sätt att det inneburit synnerligen kännbar ekonomisk och organisatorisk skada för banken. Personerna som nu åtalas i det här ärendet har bidragit till att fylla på kassorna i en företagsgrupp som befunnit sig i en akut likviditetskris och som samtidigt saknat belåningsbar egendom, säger kammaråklagare Hans Ihrman på Riksenheten mot korruption vid Åklagarmyndigheten.

Mer läsning

Annons