Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semmelälskarnas favoritdag är här

/
  • Annika Sundström, en av ägarna på Konditori Finess, äter helst semlor som de är till en kopp kaffe.

Semla, hetvägg eller fastlagsbulle. Kärt bakverk har många namn. Runt 5 miljoner semlor äts i dag, enligt branschorganisationen Sveriges bagare & konditorier.

Annons

Ska du äta en semla i dag? Du är inte ensam. 54 procent av svenskarna kommer att göra detsamma, det visar en undersökning som branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer har gjort. Det innebär att uppskattningsvis över 5 miljoner semlor kommer att ätas under fettisdagen.

Läs mer: Så bakar du Linus chokladsemla

Även i Ljusdals kommun laddar konditorierna upp inför den stora dagen. På konditori Finess i Ljusdal räknar man med att runt 1 000 semlor kommer att säljas under dagen.

– Vi vet att det kommer vara fullt upp så vi är förberedda och laddade, säger Kristina Jonsson, ägare på Konditori Finess.

Variationer på den klassiska semlan förekommer, som wienersemla fyllda med vaniljkräm och andra nymodigheter som saffransemla och korvbrödssemla.

I fjol gjorde semmelwrapen succé på landets konditorier och även Finess hakade på då. Men i år säljer de enbart semlan i mer traditionell form.

– Wrapen var uppmärksammad förra året, men i år är det ingen särskild trend att haka på. Många uppskattar den vanliga och traditionella semlan, säger Kristina Jonsson.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons