Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seko-härvan: Paintball- och fordonsaffärer skapar frågetecken

Uppdaterad: I härvan kring de försvunna Seko-miljonerna finns många frågetecken. Några av dessa rör Tallåsens paintballförening, två fastigheter i Malung och ett par veteranbilar.

Annons

Det var 2008 som styrelsen för Seko-klubben Väg och Ban Gävle-Dala tog beslutet att starta en fritidsförening, Väg och Ban fritidsförening. Dit fördes sedan 14 miljoner av klubbmedlemmarnas pengar över fram till 2014. År 2013 startades även aktiebolaget Exvia AB.

Vad som har pågått i fritidsföreningen och aktiebolaget är inte klarlagt, men det är tydligt att båda har haft samröre med paintballaktiviteter i Tallåsen, där den avskedade ombudsmannen Bosse Hedin bor. Hans son Mattias satt i Gävle Dala-klubbens styrelse, men har nu sagts upp från sin förtroendepost på Seko.

Mattias Hedin sitter i styrelsen för Tallåsens paintballförening. Det finns också ett företag, Tallåsens paintball, som enligt hemsidan erbjuder paintballupplevelser i skogen för kompisgäng, skolklasser, svensexor, möhippor vid konferenser och annat. Företaget finns inte i bolagsregistret och ena telefonnumret på hemsidan går till Bosse Hedin.

Under åren har Seko-klubbens fritidsförening köpt in paintballutrustning vid åtminstone ett tillfälle, enligt protokoll som tidningen har tagit del av. Även Exvia AB är inblandat, eftersom den som anmäler sig till de paintballtävlingar som paintballföreningen håller betalar in avgiften till Exvia AB. Det görs exempelvis vid Norrlandsseriens final i september detta år.

Paintballföreningen har också döpt en tävling till Exvia Cup. Den hölls i Tallåsen förra sommaren och skulle ha hållits i slutet av juli i år också, men ställdes nyligen in. Även där betalades anmälningsavgiften in till Exvia AB.

Men ordföranden för Tallåsens paintballförening, Pelle Pergel, menar att föreningen inte har något med Seko väg och ban att göra.

– Vi tar avstånd till det som har hänt där. Det här var nyheter för mig också när det kom ut för två veckor sedan. Det blev som en käftsmäll för mig också som ordförande i föreningen.

Sambandet med Exvia AB är enligt Pelle Pergel att de har hjälpt dem att komma i gång med sin verksamhet.

– Exvia har gjort en investering där de har hjälpt oss i föreningen så att vi kan komma i gång. Motprestationen var att de skulle ta anmälningsavgifterna de första tre åren från Norrlandsseriens final, som vi håller.

Enligt honom handlar hjälpen från Exvia främst handlar om utlånad utrustning.

– Bland annat två containrar som vi har material i. Sedan har vi via andra sponsorer fått hjälp med saker så att vi har kunnat resa anläggningen.

Hur kommer det sig att Exvia erbjöd sig att hjälpa till att få i gång er verksamhet?

– Det var innan min tid. Det snacket var på gång när jag kom in som ordförande för ett och ett halvt år sedan.

En annan fråga som skapar huvudbry är den stuga i Malung som Bosse Hedin i andra intervjuer har hänvisat till, och som enligt honom ska finnas tillgänglig för medlemmarna att hyra. Men vid närmare granskning visar det sig varken klubbens fritidsförening eller Exvia AB äger någon fastighet.

Däremot äger Bosse Hedin två fastigheter i Malung. Den 15 juli, dagen efter Sekos meddelande om att Bosse Hedin hade avskedats för illojalitet mot arbetsgivaren, fick lantmäteriet i uppdrag att ändra lagfarten på bägge fastigheterna. De ska nu överföras till Exvia AB, som en gåva från Bosse Hedin.

Om det står någon stuga på någon av tomterna är för tillfället okänt, men det lämnades in en bygglovsansökan för en av dem förra våren.

Slutligen kommer vi till några gamla veteranbilar som aktiebolaget har varit ägare till. Enligt fordonsregistret äger Exvia AB just nu tre husvagnar, två släpvagnar och en personalvagn. Men förra året sålde Bosse Hedin en Dodge Coronet från 1959 samt en Cadillac Deville från 1965 till företaget. Bägge såldes detta år vidare till två privatpersoner.

Vi har sökt Bosse Hedin och Mattias Hedin för en kommentar.

Läs allt om Seko-skandalen här!

Mer läsning

Annons