Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seko-affären: Nu stäms Bosse Hedin personligen för kontantuttag och bilaffärer

/

Sedan juli i år har Bosse Hedin avskedats från Seko, blivit föremål för en brottsutredning i samband med 14 miljoner som försvunnit ur klubbkassan samt polisanmälts för brott mot miljöbalken. Nu har Seko-förbundet lämnat in en stämning till tingsrätten mot Bosse Hedin personligen.

Annons

– Det är en konsekvens av hela den här historien. Dels gjorde vi en polisanmälan när det gällde själva brottsmålet och sedan har vi en civilrättslig process. Vår bedömning är att det är nämnd person som har haft det största ansvaret i hela den historien, säger Seko-förbundets kanslichef Jonas Pettersson.

Läs också: Åklagaren misstänker brott i Seko-härvan

För några veckor sedan skickade förbundet ett återbetalningskrav på drygt 300 000 kronor till Bosse Hedin. Några pengar har inte dykt upp och nu har Seko lämnat in en stämningsansökan mot honom till Hudiksvalls tingsrätt.

I den redogörs för en rad transaktioner som ifrågasätts. Bland annat har Bosse Hedin enligt Seko genomfört flera veteranbilaffärer genom fritidsföreningens företag Exvia AB, som Bosse Hedin har varit delägare till.

Läs också: Seko-härvan: Paintball- och fordonsaffärer skapar frågetecken

Han har också tagit över en bil värd 150 000 kronor som såldes till fritidsföreningen för en krona. Flera andra fordon har sålts till fritidsföreningen för en krona styck, trots betydligt högre värdering.

Läs också: Ny utredning: Han har lagt beslag på Volvo och kontanter från Seko-klubben

Andra frågetecken som tas upp i stämningsansökan handlar bland annat om paintball, stugor som medlemmarna inte har fått tillgång till samt fastigheten Vikarudden, som ägs av Bosse Hedin men har flera kopplingar till Seko-affären.

Läs också: Sjönära fritidsanläggning kopplas till Seko-härvan

Läs också: Efter vårt avslöjande: Avskedade Seko-ombudsmannen anmäls för miljöbrott

Han har också gjort kontantuttag på över 30 000 kronor från klubbkontot utan att redovisa underlag, enligt Sekos utredning.

Bosse Hedin har varit kassör och styrelseledamot i Seko-klubben Väg och Ban Gävle-Dala under de sex år då sammanlagt 14 miljoner kronor överfördes till Seko Väg och Ban fritidsförening.

Läs också: Så försvann Seko-miljonerna – se besluten genom åren

Föreningen bildades enligt Seko-förbundet på initiativ av Bosse Hedin, och ett mål med fritidsföreningen var enligt förbundet att hålla pengarna borta från Sekos kontroll.

Läs också: Fortsatt mysterium var Seko-miljonerna finns

Nu blir det upp till tingsrätten att bedöma om det finns något brottsligt i det material som har lämnats in. Och än är inte alla kort på bordet, tror Jonas Pettersson.

– Det är en ganska komplex historia och jättemånga aspekter i det här. Vi hittar nya infallsvinklar varje vecka. Den tillhör inte vanligheterna, och det är väl tur det.

Läs också: 14 miljoner av medlemmarnas pengar saknas i klubbkassan

Jonas Pettersson utesluter inte att fler personer i härvan kan bli föremål för stämning framöver.

– Det är många som har suttit med i de olika styrelserna. Däremot har vi bedömt att Bosse Hedin har varit mest aktiv och spindeln i nätet.

En fråga många ställer sig är varför det hela inte har upptäckts tidigare. Men det finns många klubbar i organisationen och man har valt en decentraliserad väg, enligt Jonas Pettersson. Det har inte gjorts någon tidigare revision på den här klubben innan den som gjordes i vintras efter tips från klubbmedlemmar, berättar han.

Läs också: Seko-medlemmar om försvunna pengarna: "Det är ju för jävligt"

– Sedan har alla klubbar förtroendevalda revisorer som ska göra sitt jobb och sin granskning. När det gäller den här klubben har tyvärr även det fallerat. Revisorerna har beviljat ansvarsfrihet varje år.

Samtidigt som Bosse Hedin avskedades för illojalitet mot arbetsgivaren i somras blev hela styrelsen för Seko-klubben suspenderad.

– Vi suspenderade även revisorerna, säger Jonas Petterson.

Läs också: Seko stämmer fritidsförening på 14 miljoner: "En sorglig historia"

Mer läsning

Annons