Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seko-affären: Han förklarar bilaffärer på Facebook

Förra veckan rapporterade helahälsingland.se att Seko kräver Bosse Hedin på drygt 300 000 kronor på grund av kontantuttag och suspekta bilaffärer. Efter detta har han för första gången berättat om vissa ekonomiska transaktioner i fritidsföreningen. Det skedde på Facebook i helgen.

Annons

Från augusti 2008 och sex år framåt fördes 14 miljoner över från fackklubben Väg och Ban Gävle-Dala till Väg och Ban fritidsförening. Vad pengarna har använts till och vem som har kontroll över dem är oklart. Förbundet har förgäves krävt ut handlingar och protokoll från klubbstyrelsen, som slutligen suspenderades i somras.

Läs också: Fortsatt mysterium var Seko-miljonerna finns

Men nu har den avskedade ombudsmannen Bosse Hedin för första gången kommit med vissa uppgifter om transaktioner i fritidsföreningen. De handlar om de bilar som styrelsen för Seko-klubben i januari 2009 tog beslut om att sälja till fritidsföreningen för en krona styck, i stället för deras rätta värde på 150 000 och 114 000 kronor. Bilarna registrerades på Bosse Hedin samt en facklig kollega och nu kräver förbundet att Bosse Hedin betalar mellanskillnaden till klubben.

Läs också: Ny utredning: Han har lagt beslag på Volvo och kontanter från Seko-klubben

I helgen skrev dock Bosse Hedin på Ljusdals-Postens Facebook-sida att Volvon var hans tjänstebil som han köpte för 146 250 kronor av fritidsföreningen. Något som föreningens styrelse tog beslut om av samma dag som beslutet togs i klubben, enligt Bosse Hedin. Han skriver också att den fackliga kollegan betalade 92 250 kronor för Toyotan.

"Självklart kommer åklagaren även få ta del av dessa protokoll. Kopior på alla protokoll finns hos våra advokater sedan lång tid tillbaka", skriver han i samma inlägg.

Läs också: Åklagaren misstänker brott i Seko-härvan

Men Seko-förbundets advokat har inte fått ta del av några av fritidsföreningens protokoll, enligt kanslichefen Jonas Pettersson. De pengar som eventuellt har betalats för bilarna, liksom de 14 försvunna miljonerna, är helt bortom medlemmarnas kontroll.

– Vi har noll insyn i bokföringen i fritidsföreningen. Vi vet inte vem som sitter i styrelsen, vad de har för stadgar, vilka beslut som har fattats eller var pengarna har gått.

Läs också: Seko-medlemmar om försvunna pengarna: "Det är ju för jävligt"

Jonas Pettersson frågar sig varför Bosse Hedin och resten av den suspenderade styrelsen inte redovisar vilka beslut som har tagits och var pengarna finns, om allt har gått rätt till.

– Det är den stora frågan, med versaler. Det är fullständigt obegripligt. Hela grundproblemet ur ett medlemsperspektiv är så klart bristen på insyn och påverkansmöjligheter. Sedan finns det många andra suspekta saker vi har fått ta del av när det gäller fastighetsköp och så vidare, säger Jonas Pettersson.

Seko-härvan: Paintball- och fordonsaffärer skapar frågetecken

De kan därför inte utgå från annat än de beslut som har tagits i klubbens styrelse, menar Jonas Pettersson.

– Om någon ska få köpa en bil, varför säljer man den till fritidsföreningen och sedan därifrån? Det kan jag inte tolka på annat sätt än att man gör det för att förhindra någon form av insyn.

Läs också: Så försvann Seko-miljonerna – se besluten genom åren

Bosse Hedin nämner i sin Facebook-kommentar inte de kontantuttag på drygt 30 000 kronor som han enligt Seko-förbundets utredning har gjort från klubbkassan under åren utan att redovisa underlag.

Läs också: Seko stämmer fritidsförening på 14 miljoner: "En sorglig historia"

Mer läsning

Annons